Arnica(Arnica montana)

Arnica(Arnica montana)

0 248

Arnica creste in regiunile de munte. Poporul o mai numeste podbal de munte, carul – padurilor, cujda sau carul – z?nelor. Florile sunt de culoare galben-portocalie, frumoasa – un fel de floarea-soarelui in miniatura. De la aceasta planta se folosesc florile, mai rar planta intreaga si radacina. Ele se recolteaza in momentul inceperii infloririi. Florile culese trebuie sa aiba petalele viu colorate.


 Ele contin ulei volatil, colina, alcooli triterpenici, substante colorante de natura carotinoidica. Florile de arnica se folosesc sub forma de gargara in laringite, iar in medicina veterinara, sub forma de comprese in amestec cu apa de plumb(Burovin) la lovituri, umflaturi etc.


Tinctura de arnica se recomanda intern in: bronsita, amigdalita, faringita, guturai, gripa, viroza pulmonara; cistita, nefrita, pielonefrita (tratamentul este eficient mai ales in afectiunile cronicizate, unde actioneaza prin efectul imunostimulator; insuficienta coronariana, hipertensiune, anghina pectorala; traumatism cranio-cerebral, dureri de cap post-traumatice; pareze si semipareze; insomnie, palpitatii cardiace, cosmaruri, spaima nocturna post-traumatica; depresie psihica, nevroza, isterie.


Uleiul de arnica este un leac redutabil folosit in uz extern pentru contuzii, fracturi, entorse si alte vatamari. Se prepara, de asemenea, din flori proaspete. O mana de flori proaspete se toaca marunt, se pune intr-un borcan si se toarna deasupra un pahar (200 ml) de ulei de floarea-soarelui dublu rafinat. Se lasa sa stea la soare vreme de 3 saptamani, dupa care se filtreaza. Daca a facut floare, inainte de filtrare se indeparteaza partea de la suprafata care este afectata. Se mai foloseste pentru: rani, rani care se vindeca dificil, rani care apar la persoanele imobilizate la pat, cicatrici cheloide, cicatrici inestetice, cancer de piele, cancer al limbii, al cavitatii bucale si a gatului (adjuvant), contuzii. Exista si unguente cu arnica si untul pamantului. Care au aceleasi utilixari.


In cancer de piele cu leziuni extinse – se aplica vreme de jumatate de ora o compresa imbibata cu o combinatie de tinctura de arnica si marul-lupului in proportii egale, dupa care se lasa vreme de 2 ore la aer sa se usuce. Dupa trecerea celor 2 ore se fac pensulari cu tinctura de propolis (care este un cicatrizant si regenerativ foarte puternic al tesuturilor sanatoase) si se mai lasa ranile jumatate de ora la aer. Este contraindicat utilizarea interna doarece provoaca deranjamente gastrointestinale si hipertensiune arteriala. Atentie! Aceste produse se gasec la farmacii si la toate magazinele naturiste, daca nu puteti sa la preparati singuri acasa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.