Armuri confectionate in Mileniul III

Armuri confectionate in Mileniul III

0 288

Liceanul timisorean Calin Man a realizat armuri medievale pe care le-a expus cu prilejul Zilelor cartierului Mehala, ce se desfasoara, in aceste zile, exponatele sale fiind punctul de atractie maxima, atat pentru colegii sai de generatie, cat si pentru locuitorii zonei.
Calin Man a declarat, pentru AGERPRES, ca totul a pornit dintr-o joaca, la inceput gandindu-se ca va fi un ‘personaj’ mai pitoresc in timpul jocului cu copiii de pe strada lui.
”Am lucrat cu multa pasiune, de pe la 14 ani. Totul este confectionat manual, din otel si tabla. Parintii m-au sustinut si, poate, pasiunea se va transforma intr-o afacere. As da-o cu 5.000 de euro, desi o armura completa costa 30.000 de euro”, a spus Calin, elev in clasa a XI-a. Obiectele sunt expuse la Gradinita nr. 9 de pe strada Crisan.
Baiatul are acasa un adevarat atelier si spune ca poate executa, la comanda, sase stiluri de armuri medievale: gotice, de turnir, milaneze, maximiliane, germanice, engleze si stiluri intermediare, de la platose pana la coifuri si sabii.
Fostul sat Mehala, actual cartier al Timisoarei de peste o suta de ani, este in sarbatoare in aceasta saptamana.

”De aproape un veac, Timisoara isi are propriul sau Banat in miniatura: cartierul Mehala”, atrage atentia site-ul cartierului, unde se spune ca denumirea satului i-a fost data de turci, pe la mijlocul mileniului trecut, dupa care, din 1716, localitatea poarta numele de Ujvaros, iar dupa 1910, Franzstadt.
Josef Geml, ultimul primar platit de Coroana maghiara, consemneaza in „Vechea Timisoara in ultima jumatate de veac – 1870-1920′ ca ‘despre comuna Mehala nu s-a scris niciodata o monografie”, istoria locului fiind incropita din povestirile batranilor locului.
Astfel, se stie ca aici a existat odata Padurea Cioca, la marginea Cetatii Timisoara, proprietate a orasului, Fantana Pasei, padurea de salcami, dar locul central din vatra satului l-a reprezentat Piata cu trei biserici, actuala Piata Avram Iancu, unde, de pe-atunci existau lacasurile de cult ale celor trei confesiuni crestine. Romanii si sarbii din Mehala aveau o biserica comuna inca din 1786, care fusese transformata in grajd de revolutionarii maghiari in anul 1848. Despartirea romanilor de sarbi s-a facut in anul 1887.
Noua biserica ortodoxa, exclusiv romaneasca, avea sa fie zidita in 1925, pe terenul cedat parohiei de catre Primarie, in aceeasi Piata Avram Iancu, la solemnitatea punerii pietrei de temelie a bisericii fiind prezenta si Familia Regala a Romaniei.
Lucrarile s-au teminat in 1937. Pana in anul 1940, cand s-a terminat actuala Catedrala Mitropolitana a Timisoarei, biserica din Mehala, fiind cea mai mare, a avut rang de catedrala. De aceea, ea a ramas in constiinta concitadinilor drept „vechea catedrala”.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.