Armurariu (Silybum marianum)

Armurariu (Silybum marianum)

0 357

Este o palnta ierboasa care creste pe trenurile virane, raspandita in multe parti din Europa si Asia. Frunzele lucioase si zimtate se termina su spini si sunt brazdate cu vene deschise la culoare. Este o planta medicinala valoroasa prin efectele sale asupra functiilor ficatului.


Denumiri populare: armurar, armurarii, crapusnic, scaiul Sfintei Marii, scai pestrit.


Florile de culoare purpurie violeta apar in perioada iunie-august. Planta prefera terenurile bogate in minerale si putin nisipoase.


Studii facute in Germania, Statele Unite, Italia, Austria au aratat ca armurariul este in prezent unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra afectiunilor hepatice, aflate in explozie in ultimul deceniu. Mai mult, armurariul este un anti-toxic redutabil, ajutand organismul sa reziste celor mai puternice otravuri, de la ciupercile toxice, pana la gazele industriale sau metalele grele.


La noi in tara creste in zone mai calde, cum ar fi Dobrogea, Oltenia, sudul Moldovei, Subcarpatii Sudici. Gasim in prezent semintele de armurariu in Plafaruri, sub forma de ceai sau preparate sub forma de tinctura. Inainte de a cumpara ceaiul de armurariu, uitati-va cu atentie la termenul sau de valabilitate, intrucat este o planta cu principii active foarte sensibile si care se degradeaza puternic in timp.


Partile utile:


·??????? Frunzele se culeg la sfarsitul verii. Se usuca si apoi se maruntesc. Din frunze se face ceai sun forma de infuzie?: 1 lingurita de frunze maruntite uscate al o cana de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze timp de 10 minute, apoi se strecoara si se consuma 3 cani de ceai pe zi inainte de mase. ?


·??????? Semintele se culeg toamna, se usuca si se transforma in pulberi.


·??????? Cataplasma?2-3 linguri de pulbere fin macinata din seminte de armurariu se amesteca cu apa calduta pentru a forma o pasta ce va fi aplicata extern pe locurile afectate. Se leaga deasupra un tifon curat, cataplasma fiind mentinuta astfel timp de minimum 2-3 ore.


·??????? Tincura.?Este forma de administrare ideala, pentru ca acest preparat se poate pastra mult timp (2 ani), fara a-si pierde calitatile terapeutice.Se adminstreaza cate 20 – 30 picaturi de 3 ori pe zi, diluate in 50 ml de apa fierbinte, sau la recomandarea medicului. Se poate administra in cure prelungite. Dupa diluare, concentratia de alcool scade la un nivel de concentratie homeopatica si nu comporta contraindicatii legate de toxicitatea acestuia asupra celulei hepatice. Se vor respecta cu rigurozitate dozele recomandate.


Utilizari medicinale?:


·??????? Hepatita virala A, B si C – numeroase studii efectuate in Statele Unite au aratat ca flavonoidele din compozitia semintelor de armurariu favorizeaza regenerarea celulelor hepatice, maresc capacitatea organismului si in special a ficatului de a se apara de infectii. ?


·??????? Icter, insuficienta hepatica – silibinina continuta de armurariu impiedica procesul de acumulare a toxinelor in ficat, favorizeaza activitatea celulelor hepatice, stimuleaza eliminarea compusilor toxici din celulele hepatice.


·??????? Ciroza hepatica – o comisie medicala oficiala din Germania a dat in urma cu doi ani avizul favorabil pentru folosirea armurariului in tratamentul bolnavilor de ciroza. Aceasta planta, se spune in raportul comisiei, este un foarte bun stimulent al activitatii ficatului, impiedica fribrozarea acestuia si ajuta la regenerarea sa.?


·??????? Diskinezie biliara, litiaza biliara – se face un amestec de tinctura de armurariu si tinctura de anghinare, in proportii egale. Se ia din aceasta combinatie o lingurita de patru ori pe zi, de preferinta inainte de mesele principale. Are un puternic efect de stimulare a productiei de bila, favorizeaza eliberarea acesteia, impiedica acumularea calculilor la nivelul vezicii biliare si diminueaza starile inflamatorii. Tratamentul se recomanda si in cazul dispepsiei sau al digestiei dificile.


·??????? Otravire cu ciuperci toxice – se consuma vreme de 10 zile din abundenta infuzie combinata de armurariu.


·??????? Intoxicatie cu metanol, cu tetraclorura de carbon, cu metale grele (plumb, mercur), cu medicamente care ataca ficatul.


·??????? Alcoolism – se fac cure de trei saptamani, cu doua saptamani de pauza, cu infuzie combinata de armurariu, din care se bea un litru pe zi. Armurariul nu diminueaza depedenta de alcool, insa ajuta la refacerea ficatului.


·??????? Psoriazis – se aplica o data pe zi o cataplasma cu pulbere de seminte de armurariu, pe locurile afectate.?


·??????? Adjuvant in cancerul de piele – o data la doua zile, se pun cataplasme cu pulbere pe zona bolnava. Suplimentar, se face un tratament intern, asa cum vom vedea in capitolul special dedicat bolii canceroase.


·??????? Prevenirea cancerul: faceti la fiecare schimbare de anotimp o cura cu seminte de armurariu, consumand 4 lingurite de tinctura pe zi, vreme de trei saptamani. Aceasta planta activeaza sistemul imunitar (favorizand fagocitarea celulelor maligne), neutralizeaza radicalii liberi, reintinereste organismul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.