Arma pentru urs are tranchilizant pe-o teava si glont pe cealalta

Arma pentru urs are tranchilizant pe-o teava si glont pe cealalta

0 102

Ministerul Mediului a binevoit sa-si trimita reprezentantii la Brasov, dupa ce incidentele cu ursi s-au inmultit sub Tampa. N-au trecut nici doua saptamani de la patania de pe Strada Castelului, cand o ursoaica a ajuns pe acoperisul unui imobil, dupa ce a dat tarcoale prin curte vreme de trei zile, pentru a-si ajuta puiul sa treaca gardul inapoi spre padure. Duminica, un alt pui de urs, capturat pe strada I.L. Caragiale din cartierul Scriitorilor si dus la Zoo, a reusit sa se strecoare printre gratiile custii in care fusese inchis. Dupa ce s-a eliberat, a dat iama pe aleile gradinii, la o ora la care forfota vizitatorilor era in toi. Chemati de urgenta de catre o femeie speriata, angajatii SPGA au avut nevoie de doua ore pentru a-l captura, dupa ce l-au impuscat cu doua doze de tranchilizant. Directorul gradinii zoologice a luat hotararea lejer iresponsabila de a nu evacua locatia pe durata operatiei de capturare, pe motiv ca ursul este obisnuit cu prezenta oamenilor si nevrand sa creeze panica printre vizitatori.
Pe Tampa, turisti sau doar plimbareti au fost nevoiti in mai multe randuri sa se cocoate pe inscriptia Brasov din varful masivului, pentru a scapa de atacul ursului.
Este clar ca siguranta, daca nu chiar viata cetatenilor este serios primejduita de indrazneala animalelor, care coboara tot mai adanc in oras in cautare de hrana. O discutie a autoritatilor locale cu reprezentantii ministerului era absolut necesara, pentru a clarifica circumstantele in care aceste animale pot fi capturate si izolate Se stie ca operatia necesita derogari speciale de la prevederile europene, pe care doar Ministerul Mediului este autorizat sa le obtina. Autoritatile centrale considera, insa, ca actuala metodologie de capturare, urmata de castrare si relocare a ursului fie in rezervatia din Noua, fie in padure, cat mai departe de oras este functionala. Desi se vadeste tot mai des ca procedura a dat gres la Brasov.
In plus, daca angajatii SPGA vor incerca sedarea in strada a unui urs in putere, asa cum li s-a ordonat, ar pune in pericol urias viata oamenilor ce s-ar putea afla prin preajma. Daca un pui a continuat sa haladuiasca bezmetic prin padure dupa ce a incasat doza tranchilizante, cum va putea fi oprit atacul furibund al unei ursoaice in care s-a tras inutil cu aceleasi sedative?
In ciuda optimismului ministerial prinvind capturarea ursilor gunoieri la Brasov, se pare totusi ca solutia de rezerva pentru oprirea incursiunilor acestora este impuscarea cu cartuse de vanatoare. O masura in raspar cu prevederile europene, dar probabil singura viabila in cazul in care ursii nu vor putea fi dezvatati sa dea tarcoale zonelor locuite.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.