Arhitectura mexicana la Galeria Europe

Arhitectura mexicana la Galeria Europe

0 181

Galeria Europe de pe strada Strada Muresenilor nr. 1 Brasov gazduieste expozitiile de arhitectura mexicana :
-“120 DE COLTURI: anii ’40, ’50 si ’60, CIUDAD DE MÉXICO, autor Arh. Axel Arañó Díaz de la Serna”, expozitie ce va fi deschisa in perioada 20 – 28 februarie 2009
Si
– “ARHITECTURA MEXICULUI”, deschisa in perioada 21 februarie – 14 martie 2009
Cele doua expozitii sunt organizate cu sprijinul Ambasadei Mexicului , Ordinului Arhitectilor din Romania filiala Brasov-Covasna-Harghita, Universitatii Nationala Autonome din Mexic – Facultatea de Arhitectura si Muzeului Judetean de Istorie Brasov
Expozitia intitulata “120 de Intersectii ’40, ’50 si ’60, CIUDAD DE MÉXICO” este rezultatul unui proiect de cercetare si catalogare a cladirilor de locuit construite la Ciudad de México intre anii 1940 si 1960. Toate aceste cladiri au fost construite la intesectia strazilor, in colt taiat, numindu-se astfel cladiri tip „pancoupe”. Aceasta cercetare are ca scop revalorificarea cladirilor de locuit ca un nou concept de arhitectura urbana moderna din capitala Mexicului.
Majoritatea acestor cladiri au fost construite la jumatatea secolului al XX-lea, cand dezvolatarea urbana a orasului México D.F. ia amploare.
Acest proiect este rezultatul dorintei de a cauta in ambianta urbana cladiri, case sau parcuri, care departe de a fi considerate capodopere de arta, ne atrag prin calitatile lor, transformand si redand prin prezenta lor o alta fateta a orasului care desi poate fi eterogena sau haotica, este mai bine adaptata omului.
Proiectul a fost inceput in 2001 si s-a desfasurat de-a lungul a 2 ani in care s-a recurs la recenzia cladirilor, fotografierea si localizarea lor pe hartile orasului. Astfel s-a ajuns la 120 de cladiri situate la intersectiile strazilor, clasificate dupa felul in care au fost construite si finisate in unghi drept sau curbate, mai ascutite sau protuberante. La sfarsitul acestui proiect, materialul fotografic a fost expus pentru prima oara in luna martie 2004 la Galeria José Luis Benlliure a Facultatii de Arhitectura UNAM si in curand va fi publicata la Editura Trilce.
Expozitia Arhitectura Mexicului, alcatuita din 110 planse cu fotografii, planuri si desene, prezinta o ampla panorama a bogatiei arhitectonice clasificate in 5 grupuri: Arhitectura Prehispanica, Arhitectura perioadei Viceregatului, Arhitectura secolului al XIX-lea, Arhitectura secolului al XX-lea si Arhitectura autohtona. Aceasta expozitie a fost realizata in 1986, de catre Facultatea de Arhitectura a Universitatii Nationale Autonome din Mexic, Ministerul Dezvoltarii Urbane si Ordinul Arhitectilor din Mexic.
Traiectoria arhitecturii mexicane nu se opreste aici, diferitele perioade istorice au lasat amprenta lor asupra unui patrimoniu cladit in tara noastra, iar acest patrimoniu va aduce in continuare elemente de lucru noilor generatii de arhitecti care la un moment dat, vor gasi si aplica noi solutii arhitectonice, avand ca baza mostenirea primita.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.