Arestatii de la Ciorogarla pusi in libertate

Arestatii de la Ciorogarla pusi in libertate

0 69

Ce era de asteptat s-a intamplat. Praful aruncat si-a facut in mare masura efectul asa ca acuma cei sapte arestati din dosarul furtului de arme de la Ciorogarla au fost eliberati
Armele au disparut fara urma, iar in dosar nu mai este nici un arestat. Aceasta este situatia la aproape un an de la comiterea furtului din depozitul de arme de la Ciorogarla, dupa ce Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti i-a eliberat miercuri pe cei sapte inculpati care se aflau dupa gratii.
La poarta penitencirului Rahova, cei sapte inculpati au fost asteptaþi de familii. Mandatele de arestare preventiva au fost inlocuite cu interdictia de a parasi localitatea, ca nu se putea nici chiar asa, deodata, sterge totul. Cei sapte erau in arest din februarie. Alti patru inculpati sunt cercetati în stare de libertate.
Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a admis miercuri, in recurs, cererile de eliberare conditionata sub control judiciar, formulate de cei sapte arestati in dosarul Ciorogarla. Decizia instantei militare este definitiva.
Pe fond procesul se reia la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti pe 11 ianuarie 2010.

Procurorii Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General au dispus, in data de 2 martie, trimiterea in judecata a 11 persoane, din care sapte in arest preventiv, pentru furt calificat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si calcare de consemn.

Astfel, sergentul Marius Tudorache, arestat preventiv, este acuzat de furt calificat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, calcare de consemn si instigare la aceasta infractiune.

Sergent major Ionut Nicolae Gagea, tot arestat preventiv, este acuzat de furt calificat, iar caporalul Ion Petrica, arestat preventiv, de comiterea infractiunii de furt calificat si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Caporalul Cristian Radu, soldatul Nicusor Nita, caporalul Marian Tudorache, soldatul Marian Dinu (arestati preventiv), caporal Constantin Marian Danciu, soldat Daniel Gugea, soldat Stefan Stoila, sergent Valerica Gavrila (toti in stare de libertate) pentru comiterea infractiunii de calcare de consemn.

Din probele administrate pe parcursul urmaririi penale a reiesit faptul ca Marius Tudorache, Ionut Nicolae Gagea si Ion Petrica au sustras, prin efractie, in noaptea de 27 spre 28 ianuarie, 62 de arme militare si alte obiecte (accesorii armament) din depozitul UM 01895 Bucuresti, situat in incinta UM 01916 Ciorogarla, cauzand prin aceasta o perturbare deosebit de grava a activitatii celor doua unitati militare.

Totodata, procurorii au stabilit ca sergentul Marius Tudorache si-a incalcat atributiile, specifice functiei de comandat al pazei pe care o detinea, constand in neverificarea existentei si integritatii lacatelor de la depozitul de armament, atat la luarea in primire si predarea serviciului, cat si la schimbarea santinelelor, neefectuarea verificarilor telefonice si controalelor la posturile de santinela si neefectuarea in mod regulamentar a schimbarii santinelelor. Acelasi inculpat a determinant trei santinele, ce efectuau serviciul in noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2009, sa incalce consemnul general si particular al postului, la luarea in primire si parasirea postului de santinela.

De asemenea, s-a mai stabilit de catre anchetatori ca inculpatii care asigurau paza unitatii militare si-au incalcat atributiile fie prin neverificarea existentei si integritatii lacatelor de la depozitul de armament pe care il aveau in paza si aparare, la fiecare dintre cele doua intrari in postul de santinela, fie prin parasirea postului de santinela fara a fi schimbasi in mod regulamentar intr-un anumit interval de timp, fie prin neexecutarea serviciului de santinela intre anumite ore.

Valoarea totala a armelor si a obiectelor sustrase din depozitul de armament este de 34.518 lei.

Prin acelasi act, procurorii au dispus disjungerea cauzei cu privire la persoanele cu functii de conducere din cadrul UM 01916 Cirogarla si esaloanelor superioare ce au atributii privind organizarea si functionarea sistemului de paza al unitatii, precum si disjungerea cauzei si declinarea competentei de solutionare in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Bolintin Vale cu privire la participarea la comiterea acestui furt si a altor persoane neidentificate si cu privire la persoane care au calitate de detinatori sau tainuitori a armelor si obiectelor sustrase.

Sefii de la UM Ciorogarla, impreuna cu ceilalti militari cu functii superioare, care aveau atributii privind organizarea si functionarea sistemului de paza al unitatii, vor fi cercetati, intr-un nou dosar, disjuns din dosarul Cirorgarla, pentru betie si abuz in serviciu contra intereselor publice.
Asta este versiunea oficiala. Sunt curios, avand in vedere momentul furtului si descoperirii sale, cand vom afla adevaratul mers al lucrurilor.
Si ma mai gandesc la ceva. Furi o gaina sis tai trei ani fara sanse sa iesi. Dar daca furi arme, care inca nu s-au gasit, nu mai esti pericol social sis tai de fusta nevesticai. Vreti sa-mi mai spuneti ca afacerea nu are iz politic?

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.