Ardealul si UDMR

Ardealul si UDMR

0 71


Situatia din Kosovo a dat apa la moara iredentistilor maghiari de la noi si din alte parti ale Europei si nu numai.


Daca pana acuma udemeristii faceau pasi mici, calcand pe oua, dupa proclamarea unilaterala a independentei provinciei sarbe au inceput sa tropaie ca elefantii. Este drept ca dau din balta in balta si canta ca niste cocosi cu testiculele scapate de sub control, si imprevizibilul acestor specimene trebuie sa dea de gandit.


Este drept ca nu se poate compara situatia din Transilvania cu cea din Kosovo. Nici ca stare geografica si nici ca proportie. Dar exista existenta acestui tinut secuiesc, parte a Romaniei, care se vrea autonom, pentru ca este populat de o majoritate maghiara si in care romanii sunt asupriti in multe domenii, unii fiind chiar obligati, postrevolutionar, sa-si paraseasca locurile de bastina.


Iar acuma nesimtitii din fruntea UDMR ii trag cu declaratii cam prea sforaitoare, riscand sa ajunga tolerati in Romania, oricare ar fi sprijinul dinafara.


Ei declara ca sunt incantati de situatia din Kosovo si acest lucru constituie un precedent de care comunitatea europeana trebuie sa tina cont. Au si trimis o delegatie care sa participe la rostirea independentei. Oare pe a cui bani?


Eu unul socotesc, tinand cont de aceste declaratii cam prea dure fata de tot ce li s-a ingaduit maghiarilor in tara Romania si, mai ales, in Ardeal, ca autoritatile nationale trebuie sa ia, in sfarsit o atitudine de punere la punct? a acestor anomlii.


Doresc sa fiu bine inteles. Nu cu poporul maghiar am treaba, ci cu aceste calfe ale iredentionismului, neacceptat in tari avansate ca Franta, Germania sau Anglia, cand este vorba de revendicari in propriile teritorii. Cu Ildiko sau Lajos, cand isi vad de treburile cotidiene, nu pot avea, prin constiinta, nimic.


Dar vai de Ardeal daca guvernantii isi pastreaza blegia !


?


Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.