Arborele de cacao (Theobroma cacao)

Arborele de cacao (Theobroma cacao)

0 76

Frunzele, fructele si florile? sunt? prezente pe toata perioada anului. Culesul are loc aproape tot timpul anului, desi perioada de varf este in apropierea sezonului umed. Florile sunt mici si rosiatice si cresc pe suprafata trunchiului si al ramurilor, iar pastaile cresc direct pe coaja arborelui. Pastaile sunt culese numai manual cu ajutorul unei macete. Este nevoie de foarte multa atentie pentru a nu afecta florile productive.?Pastaile sunt transportate cu atentie foarte aproape de locul de recoltare, unde fiecare fruct este desfacut ?in asa fel incat semintele si pulpa din interior sa poata fi extrase.



  1. Parti utile:


  • Boabele, semintele– Semintele trebuiesc fermentate inainte de a fi macinate si procesate. Perioada de fermentare dureaza o saptamana ca si perioada de uscare. Fiecare pastaie contine in jur de 30-50 de seminte mici care trebuiesc la randul lor sparte inainte de a fi puse la fermentare. Fermentarea da aroma si gustul specific produsului finit. Dupa uscare, semintele sunt prajite si apoi macinate obtinandu-se pudra de cacao.
  • Semintele contin diferite substante: teobromina, cofeina, proteine =, flavonoide, minerale(magneziu), polifenoli.


  1. Utilizari medicinale:


  • Desi este considerata doar un aliment delicios utilizat in diferite preparate, pudra de cacao care intra in compozitia ciocolatei, este considerata ca si tonic nervos, ridica nivelul serotoninei si al endofinelor in creier, ceea ce duce la creserea bunei dispozitii.
  • Datorita acestor substante care sunt si antioxidanti, duc la prevenirea cancerului, a bolilor de inima si chiar reducerea ridurilor(vezi articolul din arhiva ziarului-Tratament de infrumusetare cu pudra de cacao).
  • Scade colesterolul (LDL)
  • Flavonoidele imbunatatesc functionarea sistemului circulator.
  • Combate formarea cheagurilor de sange si are efect anticoagulant.


  1. Preparate:


  • Cacao si ciocolata nu se gaseste in componenta niciunui preparat medicamentos.


  • Unele derivate, cu ar fi untul de cacao, sunt utilizate in industria cosmetica si farmaceutica. Untul de cacao este obtinut din grasimea semintelor de cacao. Aproximativ jumatate din compozitia boabei de cacao este grasime, care, atunci cand nu se foloseste la produsele de ciocolata, e utilizata in produsele cosmetice.
  • Untul de cacao– este folosit pentru tratarea pielii aspre, a buzelor crapate si a ranilor provocate de apaltat- se aplica pe zonele afectate de 4-5 ori pe zi.
  • Untul de cacao: este un hidratant de exceptie pe care il intalnesti, in majoritatea produselor de intretinere: lotiuni, creme, sampoane si balsamuri. Dupa aplicarea untului de cacao, pielea iti ramane matasoasa si fina. Untul de cacao actioneaza eficient impotriva vergeturilor si a arsurilor.
  • Pudra de cacao este utilizata pentru prepararea ciocolatei si a cremelor si altor produse de cofetarie.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.