Arbitrul pistolar

Arbitrul pistolar

0 97

Iata un eveniment care, la prima vedere, poate trece aproape neobservat, fiind luat drept o intamplare mai „haioasa” in cotidianul imbacsit de certuri si scandaluri la nivel inalt, atat politic, cat si economic. Eveniment insa care pune un semn de intrebare, cat de mic, in dreptul legilor domnind prin tara, atat a corectitudinii, dar si a aplicarii lor.
La sfarsitul unui meci de fotbal desfasurat intr-o mica localitate dinspre sudul tarii, in cadrul campionatului judetean, numit pompos Liga a Patra sau D, unul dintre arbitrii de linie a fost luat cu asalt de un grup mai patimas de localnici nemultumiti de rezultat si care il gaseau vinovat de pcesta pe respectivul arbitru.
Arbitrul, Bogdan Luca pe numele sau, mirosind de la pauza ca vor urma belele, s-a dus la masina personala si si-a luat la el pistolul cu bile de cauciuc pentru care avea autorizatie. La sfarsit, vazand ca gluma se ingroasa si grupul de spectatori il tot inghesuie, iar oamenii de ordine nu iau masuri concrete, a scos pistolul si a tras un foc de avertisment in plan vertical, dupa care huliganii locali s-au potolit
Acesta a fost filmul evenimentelor.

Urmarile: excludere din arbitraj si, atentie, dosar penal pentru port ilegal de arma.
Daca excluderea din arbitraj poate fi inteleasa, deoarece regulamentul activitatii arbitrilor prevede ca nu ai voie sa intri pe teren inarmat, indiferent cu ce fel de arma, intocmirea dosarului penal este curioasa.
Sa recapitulam: omul poseda, cu autorizatie, un pistol pentru autoaparare, pe care l-a folosit simtindusi integritatea fizica amenintata. Ce naiba or fi gasit ilegal autoritatile in faptul ca omul a avertizat haita sa-l lase in pace? Adica daca era atacat pe strada gestul ar fi fost legal, fiind loc public. Dar terenul nu este tot loc public? Hai sa fim seriosi, iar cei cu intocmirea dosarului penal sa o lase jos ca macane.

Nu-i tin neaparat parte acestui arbitru, ma pronunt insa mirat de intocmirea dosarului penal. Numai cine nu a arbitrat fotbal pe la tara, prin sate si comune, nu cunoaste atmosfera de pe acolo, unde, daca nu castiga echipa locala, ai mari sanse sa nu pleci intreg. Sunt multe cazuri cand chiar reprezentantii ordinii publice, politaii locali, refuza sa intervina, incingand ei insisi spiritele. Si atunci nu este normal sa te aperi, cand vezi ca esti pe punctul de a fi luat la bataie? Cunosc fenomenul din proprie experienta, din trecuta activitate de arbitru, asa ca nu fac afirmatii aiurea. Si repet: nu inteleg intocmirea dosarului penal pentru folosirea armei autorizate, cand momentul o cerea.
Sunt sigur ca, in fata unei asemenea haite incinse si duhnind a alcool, as fi procedat la fel. De aceea astept cu nerabdare rezultatul anchetei si „scorul” final.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.