APROPIATUL CONGRES UDMR, OBLIGAT SA ELIMINE LIDERII REVIZIONISTI SI SOVINI !!

APROPIATUL CONGRES UDMR, OBLIGAT SA ELIMINE LIDERII REVIZIONISTI SI SOVINI !!

0 590
Intr-o carte de memorii, Libertatea ca datorie” (Editura Fundatiei Pro, 2006) Petre Roman consemneaza, la pag. 49, urmatoarele impresii ale tatalui sau, Valter Roman, martor al consecintelor “REVOLUTIEI MAGHIARE” din 1956. ...”Tatal meu se afla sub impresia puternica a ceea ce vazuse pe strazile Budapestei. Cel mai mult l-a impresionat un tablou ingrozitor al radicalizarii pe care o atinsese revolta maghiara.
Scena cea mai cumplita si care i s-a intiparit in memorie s-a desfasurat la gradinita de copii a activistilor de partid din Budapesta, unde revolutionarii au facut niste lucruri terifiante. Insurgentii maghiari spanzurasera de picioare, spintecasera cu cutitele si chiar macelarisera niste copii de cativa ani. Mi-a desvaluit ca se petrecusera niste lucruri absolut abominabile. Mai mult, facuse chiar si fotografii, pe care n-a vrut niciodata sa le expuna public. A considerat ca acest gest ar lasa pe imaginea Ungariei, o pata de nesters. Eu insumi am vazut cateva din aceste imagini…,marturisea fostul prim-ministru Petre Roman!
 
Am reprodus acest citat pentru a readuce in memorie crimele “spontane” din 22 decembrie 1989, comise atunci in “Secuime” ! Dar si faptul ca la Tg. Mures a existat un infricosator “Martie negru” ! Atunci dementa unor descreierati a generat atrocitati carora i-a cazut victima, intre altii “maghiarul” Mihaila Cofariu, ramas mutilat pe viata!!  Ma intreb cu ingrijorare, cunoscand bine “emotionalitatea” excesiva a unei natii bantuite periodic de agresivitati istorice…
Nu a fost singurul eveniment abominabil in Ardeal. La Tg. Secuiesc, in 22 decembrie un maior de militie a fost linsat la propriu si cadavrul sau batjocorit in Piata orasului, langa… statuia lui Gabor Aron. Se stie, nu a fost singurul!
Intre timp, la manifestarile periodice pentru autonomia SECUILOR, se reitereaza cu maxima agresivitate separatismul sovin, acum cvasi-generalizat in anumite localitati din Harghita, Covasna si Mures.
Refuzul public al coabitarii interetnice, ostilitatea promovata zilnic in emisiunile de radio si tv. pe posturile maghiare locale fata de tot ce este romanesc, a dus in 25 de ani la plecarea a mii si mii de familii din localitatile cu majoritate maghiara!
Pe de alta parte, in zona secuiasca au avut loc la lumina zilei, adevarate “TABERE” de pregatire paramilitara,initiate de organizatii interzise in Ungaria , intre exercitii fiind si cele de “urmarire cu caini politisti”.
Oare asemenea manifestari paramilitare ilegale nu sunt la fel de “rau prevestitoare” ca si alte “pericole teroriste” de care ne-a vorbit recent, fostul director al SRI?  Dar de ce sa nu vorbeasca mai ales la Congresul UDMR despre asemenea pericole? Pentru ce si impotriva cui se pregatesc paramilitar tinerii maghiari, incurajati calare pe cai albi, asemenea lui Horthy odinioara,de catre lideri importanti de la Budapesta !!
Fereasca Dumnezeu de asemenea reactii sangvinare spontane, repet, chiar si a unor descreierati. Ce se intampla acum in multe localitati – o supralicitare emotionala zilnica, exacerbata etnic, – este extrem de periculos pentru democratie. Ma sperie o caracterizare a publicistului si scriitorului Arthur Koestler, nascut la Budapesta, fost luptator comunist in Spania impreuna cu ilegalistii comunisti Walter Roman si Leon Tismaneanu. Acesta, care scria in engleza (desi visa in ungureste…) a marturisit cu tristete : “A fi ungur a devenit o nevroza colectiva!  Despre aceasta “nevroza continua  inplementata in Ardeal” trebuie discutat deschis la Congresul UDMR din 17 aprilie, a.c. , nu despre „masuri hotarate pentru impunerea autonomiei Tinutului Secuiesc!”. Isi vor asuma responsabilitatea unor posibile conflicte etnice, liderii politici care incita permanent comunitatiile maghiare?
In 16 iunie 1989, la ceremonia reabilitarii lui Imre Nagy, (in Piata Eroilor – de unde in 1956 a pornit “scanteia” rascoalei lor anticomuniste) – din partea generatiei tinere a vorbit un necunoscut cu barba, de 25 de ani: Orban Viktor. A “impresionat” straniu in cuvantarea sa radicalismul taios, revendicarile amenintatoare  pentru “iesirea Ungariei din fundatura asiatica. Dar indeosebi au socat atunci „trimiterile” sale stravezii la un viitor de aur al Ungariei in “spatiul intracarpatic”
Peste cateva saptamani, impreuna cu alti colegi din FIDESZ , Orban Viktor semna, in parteneriat cu o delegatie pestritza a exilului romanesc (repudiata ferm la Londra de Ion Ratiu!), de-acum “faimoasa” Declaratie in care se consemna ca intre Ungaria si Romania (…)”Tansilvania este un spatiu de complementaritate, ce trebuie prezervat”. Din pacate (si din prostie!) stupida “patalama” a fost “agreata” iresponsabil in vara anului 1989 si de regele Mihai…
In 24 de ani din pacate “realitatile” din Transilvania au involuat pana la autocrearea unui statut izolationist tot mai transant pentru comunitatile maghiare care, incepand chiar cu sarbatorirea Revelionului, traiesc practic pe un alt meridian, etnic si social-politic. Oare din aceasta cauza, de ceva vreme TRADITIONALA URARE DE “LA MULTI ANI” a presedintelui Basescu era rostita slugarnic, cu 1- 2 ore mai devreme? (prof. dr. Deak Andrei)
  
Precizare Prof. univ.dr. ION COJA:
Cred că a sosit timpul să se afle adevărul despre cunoscuta revoltă / revoluție dela Budapesta, din toamna lui 1956. În fapt, o rușine pentru specia om! Eram copil, dar ascultam deja seară de seară Vocea Americii și mai ales în acele zile. Țin bine minte când s-a anunțat că SUA nu se va amesteca în evenimentele de la Budapesta, deoarece în Ungaria se petrec lucruri îngrozitoare, de o sălbăticie revoltătoare.
Declarația era dată de secretarul de stat John Foster Dulles. Până vor interveni istoricii avizați asupra subiectului, vom consemna un dat biografic extrem de grăitor despre eroul comunist și postcomunist IMRE NAGY.  A făcut parte din grupul de „revolutionari” care s-au oferit voluntar,la revolutia din Octombrie din Rusia să se ocupe de execuția țarului Nicolae al II-lea și a familiei acestuia: soție și cinci copii. Pasă-mi-te, luat prizonier de ruși, n-ar fi avut incotro decat să se înscrie în Armata Roșie și să devină om de bază al KGB-ului.”
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.