Aprobarea normelor pentru Codul fiscal

Aprobarea normelor pentru Codul fiscal

0 203

Guvernul a adoptat, luni, normele metodologice la modificarile aduse Codului fiscal. Noile reglementari prevad ca persoanele care primesc venituri ocazionale din drepturi de autor si au si un salariu pe cartea de munca trebuie sa fie scutite de contributiile la bugetul de pensii, la asigurarile de sanatate si la somaj aferente drepturilor de autor. Aceste persoane ar urma astfel sa plateasca contributii aferente salariului lunar.
In schimb, cei care primesc drepturi de autor pentru creatii in decursul unui an, fara sa aiba un salariu pe carte de munca, ar urma sa plateasca contributiile sociale mentionate pentru drepturile de autor aplicate la o baza echivalenta a maximum cinci salarii medii brute, anual, in functie de veniturile obtinute din creatie.
O alta categorie vizata de normele metodologice este cea a persoanelor care sunt remunerate cu un salariu lunar, pe cartea de munca, dar au si venituri lunare din drepturi de autor. Aceste persoane ar urma sa plateasca atat contributiile aferente salariului lunar, cat si pe cele aferente drepturilor de autor, calculate la o baza de taxare de maximum cinci salarii medii brute pe economie pe luna.
„Ultima varianta care s-a aprobat astazi, prevede faptul ca exista drepturi de autor sau mai degraba castiguri profesionale de natura periodica, lunare, trimestriale sau semestriale, si exista tipuri de drepturi de autor sau venituri profesionale de natura ocazionala, care se platesc aleatoriu, la intervale de timp care nu includ repetitivitate”, a explicat, luni, ministrul Muncii, Mihai Seitan. In sensul actului normativ, veniturile ocazionale sunt acelea care nu sunt obtinute in mod repetitiv, adica lunar, trimestrial sau semestrial, a mai spus Seitan.
De asemenea, in acceptiunea actului normativ venituri independente sunt cele obtinute fara utilizarea bazei materiale a unui angajator, Seitan explicand ca si cei care obtin astfel de venituri pot beneficia de ajutor de somaj pentru perioada in care nu au activitate din care sa obtina beneficii materiale.
Noile prevederi ale Codului fiscal se aplica incepand cu veniturile lunii iulie, adica acele venituri platite in luna august.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.