Aproape un sfert din scoli nu au autorizatie sanitara

Aproape un sfert din scoli nu au autorizatie sanitara

0 237

23% ditre unitatile de invatamant din judet nu au autorizatii sanitare de functionare (ASF). Asta, cand mai sunt cateva zila pana la deschiderea anului scolar.


Din cele 471 de unitati de invatatmant brasovene (gradinite, scoli generale, licee, universitati, centre speciale), 410 au fost deja verificate de catre inspectorii sanitari, 365 primind autorizatia de functionare, care este valabila un an, iar solicitarile a 45 au fost respinse, acestea primind din partea specialistilor Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) doar termene si masuri de conformare la normele de functionare.


Exista si un numar de 61 de unitati care nu au depus inca documentatia la ASP pentru a solicita autorizatia sanitara de functionare, pentru ca mai au de efectuat lucrari ca sa poata obtine ASF.


?


Directorul adjunct al ASP Brasov, dr. Elena Darstaru a declarat ca, „pana la inceperea anului scolar, dar si ulterior, pana la controlarea tuturor unitatilor, inspectorii sanitari vor fi pe teren, atat pentru a verifica stadiul lucrarilor de renovare si de igienizare, cat si pentru a vedea daca scolile intrunesc conditiile sanitare de functionare”.


Din municipiul Brasov o singura unitate de invatamant a fost exclusa de la autorizare, este vorba de Scoala Generala nr. 17 din Craiter, care va intra in reparatie capitala.


?


Cele mai multe probleme sunt in mediul rural. Unitatile de invatamant deficiente, nominalizate de directorul de Darstaru sunt cele din Racos, Vulcan, Crizbav, Teliu, Dopca.


Scolile de la tara functioneaza adesea in cladiri vechi, improprii, darapanate, pline de igrasie, cum e cazul celei din Dopca.


O alta deficienta majora este situarea grupurilor sanitare in curte, in timp ce normele cer internalizarea acestora, asigurarea incalzirii lor, ca si dotarea cu instalatii de apa curenta, inclusiv apa calda.


Lipsa apei potabile si sistemul impropriu de incalzire (cu lemne) sunt alte mari probleme ale scolilor, ca si instalatiile interioare si mobilierul vechi si defecte. „Mai au timp pana la inceputul anului scolar. Noi le-am impus anumite masuri de conformare. Daca le indeplinesc, pot cere din nou inspectie in vedere autorizarii sanitare”, a explicat dr. Darstaru.


?


Marius Ola

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.