Aproape 1 miliard de lei pentru salariile „slujitorilor” bisericii!

Aproape 1 miliard de lei pentru salariile „slujitorilor” bisericii!

2 136

În Proiectul de buget pentru anul 2022 este prevăzut un program de finanțare destinat cultelor religioase recunoscute de lege pentru sprijinul salarizării personalului de cult, personalul neclerical care își desfășoară activitate în unitățile de învățământ autorizate și acreditate conform legii. Totodată, programul urmărește să completeze fondurile proprii necesare întreținerii și funcționării lăcașelor de cult care prezintă venituri mici sau inexistente, amenajarea și înreținerea muzeelor cultural religioase, construirea și repararea acestora. Banii ajung în zona „bisericilor” prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte. În anul 2022 finanțarea ar urma să fie de 751,2 milioane de lei.

Salariile, în urma actualizării Legii 153/2017:
Începând cu 1 ianuarie 2022, salariul minim brut garantat este de 2.550 de lei, ceea ce reprezintă faptul că fețele bisericești care ocupă locuri înalte în ierarhia Bisericii au un venit minim brut cuprins între 22.950 de lei lunar și 29.325 de lei brut.
* Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române deține o funcție care se asimilează celor deținute de președinții Senatului sau Camerei Deputaților ceea ce reprezintă un coeficient de 11,50 înmulțit cu salariul minim brut pe țară.
* Arhiepiscopul major și mitropolitul BOR dețin funcții asimilate secretarilor și chestorilor Senatului și ai Camerei Deputaților ceea ce înseamnă 9,2 salarii minime brute.
* Arhiepiscopul deține o funcție asimilată celei de ministru și reprezintă 10,5 salarii minime brute, iar episcopul-vicar deține o funcție asimilată parlamentarilor care reprezintă 9 salarii minime brute.
* Un preot de gradul I ajunge la un salariu de 4.000 de lei lunar, în timp ce cel al unui preot debutant este de 3.700 de lei.

Cât le intră în cont anumitor fețe bisericești?
Am ales doua fețe bisericești pentru a vedea venitul realizat.
ÎPS Teodosie (de Constanța) a împlinit 67 de ani, are un statut incert, pensionat, cu o contestație care se judecă de ceva timp, acum în recurs pe la… Galați.
Având statut de persoană publică, Teodosie a trebuit să își publice declarația de avere. Astfel că, potrivit informațiilor care sunt publice, ÎPS Teodosie a realizat în 2021 venituri în valoare totală de 158.129 lei, numai de la Universitatea Ovidius. Împărțind la 12 luni, rezultă că salariul lunar al lui Teodosie a fost de 13.177 de lei, pentru funcția de profesor de Teologie și de director la Școala Doctorală. La acești ani desigur se adaugă și banii de pe funcția clericală,Teodosie a declarat un venit de 176.304 lei, bani care reprezintă salariul de arhiepiscop al Tomisului. Sursa informațiilor, declarația de avere, unde se mai regăsește și un hectar de pâmânt la Dorna Arini, acolo unde este construit unul dintre cele mai luxoase complexuri bisericești din România.

Patriarhul Daniel, şeful Bisericii Ortodoxe Române, potrivit Capital.ro, acesta ar avea un venit de 23.920 de lei.
Într-o comparaţie, Klaus Iohannis, preşedintele României, ar avea un salariu de aproape 25.000 de lei. la care se adugă venituri din inchirieri și drepturi de autor.

Vlad T

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.