APIA -plati de 1 miliard de euro

APIA -plati de 1 miliard de euro

0 169

Sumele platite de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) vor ajunge la finele lunii august la peste un miliard de euro, din care 900 de milioane de euro de la Uniunea Europeana, a declarat directorul general al APIA, Daniel Constantin.
Aceasta suma provine din Fondul European de Garantare Agricola si din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) pentru platile directe pe suprafata, dar si pentru masurile de agromediu si pe zonele defavorizate.
Suma totala pentru 2009 se ridica la 1,1 miliarde de euro in contul platilor directe si masurilor mentionate.
Potrivit sursei citate, in trei luni de la demararea platilor pe suprafata aferente anului 2008, APIA a reusit sa plateasca peste 500 milioane de euro din fondurile europene, suma care a fost deja rambursata de Comisia Europeana.
”APIA mai are in plata pentru campanie SAPS (Schema Unica de Plata pe Suprafata) inca 14.000 de fermieri. Pentru campania din acest an vom reusi sa incepem platile din 16 octombrie”, a precizat Constantin.
Acesta a subliniat ca, din cauza crizei financiare, Comisia Europeana a emis un regulament prin care tarile UE vor putea incepe platile pe suprafata in avans fata de termenul stabilit de 1 decembrie.
”In aceste conditii, noi va trebui sa finalizam controalele in teren si cele administrative pana la inceputul lunii octombrie, asftel incat platile sa poata incepe din 16 octombrie 2009”, a spus directorul general al APIA.
Potrivit datelor furnizate de conducerea APIA, pentru campania din 2009 au fost selectate pentru controlul prin teledetectie 101.422 de cereri, dintr-un total de 1,19 milioane cereri depuse, iar pentru controlul clasic pe teren 10.467 de fermieri, ceea ce reprezinta in jur de 57.000 de parcele.
Din numarul total de fermieri care au depus cereri de plata pe sprijinul de suprafata, circa 27.000 detin peste 50 la suta din suprafata solicitata pentru sprijin.
APIA a organizat joi o deplasare in judetul Arges pentru efectuarea unor controale la crescatori de oi care au solicitat sprijin financiar pentru animale, dar si la fermieri care au depus cereri pentru obtinerea sprijinului financiar pe suprafata din fonduri europene si din bugetul national.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.