„Apele Române” ne asigură că nu vor fi probleme cu APA!

„Apele Române” ne asigură că nu vor fi probleme cu APA!

0 55

Dincolo de aspectele de propagandă ce apar în această perioadă în presă, cei de la Administratiei Nationale Apele Romane publică câteva informații care au un rol de a liniști românul că, resursa vitală APA, nu va lipsi în următoarea decenii. Căldurile din această primăvară-vară, seceta care a pârjolit imense suprafețe, culturi agricole compromise din lipsa ploilor dar și a irigațiilor sunt motive reale de îngrijorare pentru următoarea perioadă.
Iată că cei de la Administratia Natională Apele Romane, vor să ne de un mesaj că este, acolo, undeva, cineva care se preocupă de problema APEI.
În urma serviciilor de proiectare contractate am ales cele mai bune soluţii pentru modernizarea barajelor: Gilău – Apele Române Someş-Tisa, Leşu – Apele Române Crişuri, Surduc – Apele Române Banat, Nodul hidrotehnic Mureş- Apele Române Mureş, Frumoasa Apele Române Olt, Mărăcineni, Lacul Morii, Budeasa, Buftea – Apele Române Argeş-Vedea, Cazanesti, Cucuteni şi Soleşti – Apele Române Prut-Bârlad şi Lacul Roşu din judeţul Harghita”, notează sursa citată.
Conform ANAR, până în acest prezent, pentru cele 13 baraje au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici, urmând să fie semnat contractul de finanţare.
Pentru trei baraje, şi anume: Budeasa, Leşu şi Buftea, în cel mai scurt timp posibil urmează demararea procedurilor de achiziţie a serviciilor de execuţie a lucrărilor de reabilitare şi modernizare”, precizează instituţia.
Administraţia Naţională „Apele Române” are în administrare:
* 83 baraje şi acumulări din categoriile de importanţă A şi B (excepţională şi deosebită şi
* 339 baraje şi acumulări din categoriile de importanţă C şi D (normală şi redusă).
Potrivit sursei citate, după 1990 au fost puse în funcţiune 5 acumulări din categoriile A şi B de importanţă (patru din ele începute înainte de 1990 şi una realizată integral după 1990) şi 38 de acumulări permanente şi nepermanente din categoriile de importanţă C şi D (realizate integral după 1990).
„În ultimii ani, 12 baraje mari (A+B) au beneficiat de finanţare din diverse surse (de la buget, externe sau din surse proprii) în vederea reabilitării şi modernizării acestora„, susţin reprezentanţii ANAR (Administratiei Nationale Apele Romane).
Ceva lipsește din acest Comunicat – care mai este situația la zi a celei mai importante investiții în domeniu – Canalul Siret-Bărăgan, alaturi de un Plan în domeniul APEI (5-10 ani) care să ne asigure că APA nu va lipsi.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.