Apel petru Fundația Doina Cornea!

Apel petru Fundația Doina Cornea!

0 401

Istoricul Marius Oprea a lansat un apel pentru sprijinirea fundației ,,Doina Cornea”. Prezentăm integral cele spuse de brașoveanul care își dedică viața dezvălurii crimelor securității în timpul regimului comunist.

,,Dragi prieteni,
Fiecare dintre noi, în sufletele noastre, pe lîngă cei care ne-au dat viaţă şi pe care nu-i uităm purtăm și altfel de părinţi. Pentru mulți dintre noi, cei care credem în Dumnezeu, în demnitate, în adevăr, nu ne îndoim și avem curajul să rostim acest crez (și nu sînt cuvinte, lozinici vremelnice, ele fac parte din viața tuturor zilelor noastre), un asemenea părinte al libertăţii noastre interioare a fost doamna Doina Cornea. Pentru mine, a fost o mamă a spiritului meu rebel încă din toamna anului 1987 și a rămas astfel pînă ea s-a ridicat la cer. 
În acest model al tuturor celor curați, neatiși de spiritul ”omului nou” gregar și murdar sufletește sînt sigur că vă regăsiți mulți, foarte mulți dintre dumneavoastră. Vouă mă adresez, aici și acum. 
Leontin Iuhas, fiul doamnei Cornea are inițiativa, care m-a bucurat nespus, de a crea Fundația Doina Cornea. Aceasta are ca obiect păstrarea vie în memoria noastră a modelului de curaj și demnitate care a fost mama sa, prin rostirea, mai ales în împrejurările potrivnice și pline de mari riscuri ale comunismului, a unor adevăruri incomode pentru regimul totalitar și post-totalitar. Fundația va funcționa chiar în casa de pe strada Alba Iulia din Cluj, adresă care a dat atîtea coșmaruri Securității, și are drept scop păstrarea imobilului ca o casă memorială, cu obiectele, cărțile și documentele care au aparținut doamnei Cornea, în ambianța atît de plăcută, în care m-am aflat și eu în atîtea rînduri. Căci am avut parte de imensa recunoaștere, mai importantă pentru mine decît oricare alta, de a fi fost așezat de doamna Doina Cornea între apropiații săi.
Pentru a demara demersurile de constituire a Fundației, Leontin are nevoie de ajutorul nostru: legea prevede ca, pe lîngă statut, să se prezinte la instanță dovada depunerii în viitorul cont al acesteia a 100 de salarii minime pe economie. Bani pe care Leontin Iuhas nu îi poate strînge de unul singur.
Fac apel la voi, cei în care trăiește spiritul de solidaritate, sprit în care doamna Doina Cornea a crezut toată viața ei, să sprijine demersul lui Leontin, nu numai prin încurajări.
Mă bucur să îl anunț pe Leontin că un salariu din cele o sută necesare se va afla în contul său, deîndată ce mă întorc de la Periprava, unde pentru două săptămîni de acum încolo mă voi afla pentru a participa la dezgroparea altor zeci de victime ale lagărului de pe acel tărîm al morții.
Faceți la fel, chiar înaintea mea!

Cont colector pentru înființarea Fundației Doina Cornea, deschis la BRD Filiala Cluj
Lei: RO78BRDE130SV17115061300
Euro: RO20BRDE130SV17128831300
leontin.iuhas@yahoo.com este adresa de mai a lui Leontin, publicat aici cu încuviințarea sa, pentru cei ce doresc lămuriri suplimentare.

Numele tututor donatorilor vor fi făcute public, numai cu acordul lor”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.