Anunțul lui Iohannis – candidat pentru un nou mandat, o „Lansare de...

Anunțul lui Iohannis – candidat pentru un nou mandat, o „Lansare de suspendare”!

0 205

„Singurul pesedist bun e un pesedist securist, ceea ce ar trebui să umple de bucurie PSD, că totuși o cale de salvare e mai bună decât niciuna…"

Politologul Alina Mungiu-Pippidi comentează anunţul făcut la sfârșitul săotămânii trecute de preşedintele Klaus Iohannis, care a declarat că este „ferm hotărât” să candideze pentru un al doilea mandat de şef al statului.
„Gata cu suspansul! Cei care se temeau că Iohannis nu candidează pentru al doilea mandat s-au liniştit sîmbătă dimineaţa, cînd preşedintele, în loc să răspundă la întrebarea arzătoare a tuturor, ce face cu Kovesi, ne-a informat de chestiunea arzătoare care îl preocupa pe el, că mai candidează o dată, deşi alegerile sunt la sfîrşitul lui 2019.
Pe Facebook a fost ceva mai clar, și anume a spus că va candida cu mesajul anticorupției, asta după ce a venit în primul mandat cu mesajul că la sfîrșitul mandatului său nu se va mai vorbi despre corupție și a fost hăituit de-a dreptul în timpul candidaturii sale de un proces de incompatibilitate declanșat de ANI la sugestia SRI – primarul Iohannis, ca multe sute de primari, încălcase regula de a nu face parte din consiliul unei societăți de apă și canalizare. Apărarea lui a fost că societatea nu era doar a orașului, ci regională, pe scurt, un chițibuș pe formă cu care a cîștigat, desigur, după ce și-a început mandatul”, scrie Alina Mungiu-Pippidi, într-un editorial publicat pe site-ul romaniacurată.roAlina Mungiu PippidiPolitologul arată şi care va fi unul dintre principalele mesaje ale lui Iohannis pentru a obţine cel de-al doilea mandat.
„Chiar dacă i-a luat ceva vreme lui Iohannis să se convingă, că venise cu agenda să ne scoată din MCV la început, mesajul cu corupția e profitabil electoral. (…) Mesajele anticorupție aduc succes în alegeri și atunci sigur că sunt întreținute cu mare grijă și ca atare vorbim mult mai mult despre corupție azi, cînd a scăzut, decît cînd ea era generală, și evident, despre corupția PSD, deși corupția PSD din anii 2000-2004, cu care coabita primarul Iohannis, era mult peste cea de azi, cînd PSD mai mult se apără prin justiție.

A racolat oamneii lui Adrian Năstase
În orice caz, al doilea mesaj al lui Iohannis pentru mandatul doi, dacă e la drept vorbind diferit de primul, e cel anti-PSD.
Iohannis, care și-a luat șef de administrație prezidențială pe strategul lui Adrian Năstase, Dan Mihalache, care și-a luat consilier de politică externă pe succesorul intelectual al lui Adrian Năstase, Bogdan Aurescu, care are consilier pe probleme externe pe secretarul de stat în guvernul PSD Năstase, Leonard Orban (după aceea, cel mai slab ministru al fondurilor europene sub Boc) a ajuns cel mai antipesedist președinte, conducînd o echipă cu doctorate la generalul Mișu Ionescu sau preluată de-a dreptul din statul etern și paralel cu sine, ca generalul Medar.
Pesediștii sunt răi dacă rămîn la PSD, altfel dacă fac pasul în zona obscură, devin buni de tot, o regulă începută cu Grindeanu și continuată prin Tudose, Vlase și așa mai departe. Ca să înțelegem toți bine, singurul pesedist bun e un pesedist securist, ceea ce ar trebui să umple de bucurie PSD, că totuși o cale de salvare e mai bună decât niciuna…”, notează politologul.

Potrivit Alinei Mungiu-Pippidi, aproximativ 50.000 își exprimaseră deja entuziasmul la vreo două ore după declarația lui Klaus pe pagina de circa 1,7 milioane fani Iohannis.
„Nu sunt mulți, dar e un început. Restul probabil se mai gîndesc ce i-o fi venit.
Uite ce i-a venit. Cu contracandidații lui ocupați toți cu justiția și cu un sprijin extern unanim în vederea președinției europene, Iohannis a băgat de seamă că există un moment politic excepțional care îi poate asigura realegerea, pe care riscă să o piardă chiar fără adversari din cauza lipsei de mobilizare a celor 1.650.000 de susținători cam dezumflați, ca și a celorlalte trei milioane de-a dreptul dezamăgite.
Acesta e suspendarea sa de către PSD, excepțională lansare pe gratis a campaniei sale electorale! Și atunci, oricîte sprîncene mirate s-or ridica prin jur, s-a grăbit omul să ne anunțe că avem ce face, alegîndu-i iarăși pe el și crema pesediștilor paraleli la Palatul Cotroceni”, explică politologul.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.