Anul în care ne vor muri bătrânii…

Anul în care ne vor muri bătrânii…

0 458

Există un film japonez pe care ar trebui să-l vedem sau să-l revedem în această perioadă de epidemie. Titlul, în engleză, este The Ballad of Narayama. Filmul, realizat de Shohei Imamura, după o nuvelă de Shichiro Fukazawa, a impresionat profund, în 1983, juriul Festivalului de la Cannes şi a obţinut recompensa supremă, Palme d’Or.

Povestea din film, ne spune  Matei Vișniec scriitor, dramaturg și jurnalist, intodeauna unic in felul sau, este inspirată, se pare, din fapte reale: în secolul al XIX-lea, în unele regiuni foarte sărace ale Japoniei, cînd bătrînii împlineau 70 de ani şi nu mai puteau munci, erau invitaţi să plece benevol de acasă, de exemplu pe cîte un vîrf de munte, şi să aştepte moartea acolo.  
Ballada Narayama narează o astfel de situaţie: plecarea unei mame, acompaniată de fiul ei cel mare, pe „ultimul drum“. Cutumele acelui sat sărac erau stricte şi foarte pragmatice: la ce bun să mai ţii în casă un bătrîn din moment ce nu mai poate munci, ba mai trebuie să-l îngrijeşti, şi care înseamnă o gură în plus, un castron de orez luat de la gura copiilor?

Or, iată-ne acum într-o logică similară, doar că de transferarea bătrînilor în lumea cealaltă se ocupă un coronavirus. Statisticile sînt unanime, majoritatea celor morţi în urma contaminării cu ‘maleficul’ COVID-19 sînt oameni avînd peste 60 de ani.
De la începutul epidemiei, în Franţa, jurnalele televizate încep aproape sistematic cu dramele intervenite în diverse case de bătrîni unde virusul a intrat nu se ştie cum, iar pensionarii mor pe capete. Este ca şi cum 
COVID-19 ne-ar fi auzit în ultimii ani că ne tot plîngem de fenomenul 
îmbătrînirii populaţiei şi ar fi decis, în felul său, „să ne dea o mînă de ajutor“. În Italia, de exemplu,70% din victime sînt bărbaţi, avînd media de vîrstă de 79 de ani…
In ritmul actual se apreciaza ca pana depa Rusalii, la nivel de Europa, (cum ne avertiza si fermul nostru presedinte, Klaus – care n-are decat 61 de ani) o sa trecem milionul!

Iată, poate, un subiect pentru un alt film sau poate pentru un roman macabru, anticipa ingenios scriitorul Matei Visniec: un spirit malefic simte că locuitorii unui oraş nu-şi mai iubesc bătrînii şi îşi „oferă serviciile“ sa ne scape de aceasta batae de cap. 
Este vorba de un oraş (sau de o ţară, sau de o lume) unde oamenii încă activi, ba chiar hiperactivi, se simt tot mai deranjaţi de bătrînii neiesiti la pensie nici la 67 de ani. Sunt chiar îngrijoraţi că îi vor costa prea mult întreţinerea părinţilor şi a bunicilor. 
Longevitatea altora este văzută treptat ca o pacoste. Generaţiei ajunse la vîrsta senectuţii i sereproşează chiar, tacit, că au acceptat comunismul si au dus-o prea bine în viaţă, că a profitat de o lungă perioadă de pace, că s-au hrănit bine, că au gustat din plin din plăcerile democratiei si a societăţii de consum şi că nu mai vor  să mai iasă din scenă. De ce acum  trag de viaţă excesiv,  împing limitele ei pînă la nouăzeci de ani iar unii şi pînă la o sută…

În lumea (imaginară) din acest posibil nou film macabru, longevitatea persoanelor vîrstnice începe chiar să provoace o panică generală, oamenii încă tineri sau cei aflaţi în plină activitate, descoperă că întreţinerea 
bătrînilor va fi o lungă povară financiară. 
Statul este şi el îngrijorat, întrucît bătrînii au nevoie de medici, de personal specializat, de bucătari, de activităţi adecvate stării lor mentale şi psihice. În plus, mulţi au Alzheimer, ceea ce înseamnă şi mai multe griji, şi mai mulţi bani, şi mai multe asistente la dispoziţia lor… Cam aşa ar urma să înceapă filmul cel nou sau nuvela noastră macabră, cu o acumulare de îngrijorări, de dezbateri, de oftaturi, de grimase, de gesturi iritate, de calcule băneşti, de tentative de reformare a sistemului de pensii…
 În oraşul sau în lumea pline de bătrîni se instalează un fel de alergie generală faţă de ei, deşi oamenii rămîn totuşi civilizaţi, nimeni nu spune direct exact ce gîndeşte, dar gîndurile sînt aceleaşi, trec dintr‑o minte în alta…Sunt generate si dezbateri tv.(tot in viitorul film!)vorbe,discutii, dezbateri , interviuri…

 „Cît or să mai trăiască părinţii noştri? Vor să ne îngroape ei pe noi?” 

Deja unii au ieşit la pensie la vîrsta de 55 de ani sau la vîrsta de 60 de ani cel tîrziu… Iar noi, ca sa le sustinem pensiile, va trebui să muncim cel puţin 
pînă la 65, sau chiar pînă la 67, ori chiar pînă la 70… „Şi atunci, un spirit malefic, auzind toate aceste gînduri, simţind toată această revoltă mută a oamenilor maturi şi activi faţă de părinţii lor inactivi şi octogenari, intră în scenă şi spune: „Mă ocup eu“… Şi ia forma ucigasului COVID-19! Şi aşa se creeaza conditiile firesti sa poata dispare treptat o întreagă categorie de populaţie .
Sigur, COVID-19 mai si greşeşte, pentru că este inca un virus fără creier. Mai mor şi oameni de 50 de ani, ba chiar unii şi mai tineri, de 16, de 17, de 21 de ani. Pentru „spiritul malefic”– draqu… cum ar veni –  acestea sînt pierderi colaterale… Obiectivul său rămîne exterminarea bătrînilor, pentru ca oraşul (sau lumea respectivă) să poată răsufla la un moment dat în linişte.
In parteaca doua a fimului … casele de bătrîni se golesc. Familiile rămîn fără bunici. Tot ce trece de 70 de ani se mută treptat în urne funerare sau în cavouri la cimitir. Reforma umana durează o vreme… Dar imediat după aceea… ce miracol! Economia redemarează, banii sînt investiţi mai judicios în invenţii şi inovaţii, în crearea de întreprinderi… Statul răsuflă uşurat întrucît nu mai are de plătit atîtea pensii.
Oraşul nostru, primul care se redresează si intinereste ca şi cum ar fi avut o cocoaşă pe spinare şi o mînă bilingva i-ar fi luat-o brusc. Fiecare locuitor afişează, de alfel, o faţă mai radioasă, mai optimistă. Din spatele fiecăruia a dispărut cocoaşa lipsei de comunicare… Iată-ne, cu toţii, debarasaţi de cocoaşe bilinguale, bipolare, bistatale, ba chiar si ambidextre…

In plus, un noroc extraordiar din partea unor vecini, colegi de breasla: ne trimit specialisti in domeniu activitatii sanitare, sa ne ajute, inclusiv la accelerarea eforturilor legale si legate in activitatea de a tria pe cei batrani si nevorbitori de limbi straine, accelerand  aceasta „primenire ” calitativ umană, necesara in unele județe!
După ce şi-a făcut treaba, ‘spiritul malefic’… de invrajbire, dispare o vreme, se topeşte în natură. Uf! Oraşul nostru imaginar parcă a întinerit…Sigur, mai rămîne angoasa faptului că şi cei avînd astăzi 30 sau 40 sau 50 de ani vor îmbătrîni la un moment dat. Dar pînă atunci mai este. Mai vedem ce va fi peste 20 sau 30 de ani… Numai că timpul trece, şi încă repede. Generaţia hiperactivă, eliberată de grija bătrînilor, ajunge şi ea la vîrsta de 65, de 70,si poate de 80 de ani. Şi iată că, într-o bună zi, spiritul malefic îşi face din noua apariţia, pătrunde în luxoasele case şi cămine pe care şi le-au pregătit pentru pensie hiperactivii de altădată şi le spune:
– Hello, am sosit !…
 – „Cum? Ce? Păi, nu aşa ne-a fost vorba!“, spun noii pensionari surprinşi în plină partidă de whist. Ba da, asa a fost, răspunde spiritul maleficdar cine semnează un contract cu mine, o face pentru totdeauna…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.