Anul 2009 va fi extrem de secetos

Anul 2009 va fi extrem de secetos

0 162

Poluarea, bat-o vina! Din cauza efectuli de sera, in primele doua luni din vara acestui an, temperaturile maxime vor depasi valorile normale pentru perioadele respective. Datele meteorologice confirma vulnera¬bilitatea zonelor sudice si sud-estice, unde au inceput sa apara deja primele semne ale de¬ficitului de apa din sol.
Concret, prognozele pentru lunile ce urmeaza arata ca vom avea parte de o primavara normala din punct de vedere meteorologic, cu temperaturi ce vor creste treptat, de la 13-15 grade, in perioada imediat urmatoare, pana la 25 de grade, in luna aprilie, ajungand chiar la 30 de grade in cele mai calduroase intervale din mai. Pentru luna martie meteorologii prognozeaza valori termice ce pot depasi 20 de grade Celsius, peste media normala, in regiunile sudice si estice. In acelasi timp, in noptile cele mai reci, in zonele nordice si centrale, minimele termice ar putea cobora sub limita de ger de minus zece grade. Temperaturi sub zero grade s-ar putea inregistra in aceste zone si pe parcursul lunii aprilie, cand, in depresiunile intramontane, sunt prognozate valori de minus cinci grade Celsius.
Pentru luna aprilie meteorologii asteapta temperaturi sub valorile obisnuite in majoritatea zonelor tarii, cu exceptia regiunilor estice, unde regimul termic va fi apropiat de normal. De asemenea, in primele doua luni de primavara sunt asteptate ploi insemnate cantitativ. „Avand in vedere ca aceasta perioada coincide cu topirea zapezilor, ar putea exista risc de inundatoii, daca acest excedent apare pe o perioada de doua-trei zile.
In acest moment, insa, pe baza prognozelor de lunga durata, nimeni nu poate sa stie cu certitudine daca acest excedent se va manifesta pe doua zile sau pe toata luna, a explicat, pentru in mass-media, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.