Anul 2009 – cel mai dezastruos din ultimul secol

Anul 2009 – cel mai dezastruos din ultimul secol

0 178

Anul 2009 a inceput sub auspicii de-a dreptul sumbre. Pana acum, criza era doar la televizor in stirile care mai de care mai pesimiste care prevesteau nenorocirile. De data aceasta, dupa primele doua luni de prevestiri criza de face simtita in casele fiecarora dintre noi. Odata cu datoriile, taxele si impozitele ce au trebuit achitate in acest week-end care a fost deadline-ul temut de toti, din ce in ce mai multe familii si-au dat seama ca intr-adevar criza exista, este palpabila.
Concedierile au avut loc, dar abia acum se simt efectele acestor actiuni, abia acum buzunarele goale incep sa-si faca simtita prezenta.
Anul 2009 in Romania inseamna: inflatie, preturi majorate, somaj ridicat, credite restante, falimente.
Concret, avem de infruntat urmatoarele evenimente: pana la Paste, mancarea se va scumpi cu 10%; o serie de companii vor pune lacatul pe usa, iar somajul va creste dramatic; alimentele se vor scumpi cu pana la 10% la inceputul lunii aprilie, din cauza deprecierii leului, Romania fiind dependenta intr-o proportie semnificativa de importuri.
Toate aceste preziceri infricosatoare au fost facute de Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). Totodata, este posibil ca si majorarea contributiei la asigurarile sociale sa se resimta in cresterea pretului produselor alimentare.
Pana la sfarsitul acestui an, sindicatele si patronatele estimeaza concedieri masive, din cauza crizei economice. Numarul somerilor contabilizati de ziarul Gandul se ridica astfel la 350.000, intr-un scenariu pesimist, in conditiile in care Guvernul nu va lua masuri care sa atenueze socul economico-social.
Deprecierea considerabila a leului se vede, de altfel, si in cifra ridicata a inflatiei, in luna ianuarie.
Romania a ocupat pozitia a treia intre tarile Uniunii Europeane (UE), cu o inflatie anuala de 6,8%, comparativ cu o medie a spatiului comunitar de 1,7%, potrivit Eurostat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.