ANTRENORUL LAJOS BOLONI, PRIMAR LA TG.MURES?

ANTRENORUL LAJOS BOLONI, PRIMAR LA TG.MURES?

0 82??????????? Pe multi i-a surprins recenta propunere a Partidului Civic Maghiar, infiintat cu binecuvantarea Presedintelui Basescu, desi stia bine ca aceasta aripa dizidenta antiudemerista si-a propus un singur scop politic: crearea unei enclave secuiesti, gen Kosovo, in mijlocul tarii!


??????????? Fostul fotbalist, fost si capitan al echipei nationale a Romaniei, apoi antrenorul ei, nu a respins deloc aceasta idee. A impus insa o conditie: sa il sustina si UDMR-ul. Adica, din punct de vedere politic, toate formatiunile ce se vor reprezentative pentru populatia maghiara din Ardeal.


??????????? Pentru cei care il cunosc mai bine, Lotzi Boloni are idei iredentiste inca de mult, de pe vremea cand era fotbalist. In perioada cand juca la o echipa franceza, a acordat acolo un interviu unei cunoscute publicatii sportive. N-o sa credeti, dar omul, platit regeste ca fotbalist, pentru care Valentin Ceausescu a amenajat pana si un cabinet dentar la Stadionul Steaua, numai sa il convinga sa joace la echipa din Ghencea, ei bine, s-a considerat persecutat etnic in acele vremuri!!!


??????????? Desi s-a bucurat si de avantajul (refuzat altor fotbalisti de valoare) de a juca in strainatate pe vremea dictaturii, in interviul cu pricina exprima surprinzatoare idei revizioniste in legatura cu istoria Transilvaniei, pedaland pe o presupusa „oprimare” etnica din partea populatiei majoritare. Evident, dupa eliminarea consecintelor Diktatului de la Viena…


??????????? Faptul ca in ziarele de sport numele sau era consemnat Ludovic (si nu Lajos!), a fost considerat, in interviul amintit, drept o incercare subtila de… romanizare (!?). Sau poate n-o fi inteles ziaristul francez ce a vrut domnia sa sa spuna (!?). Caci, in afara de Ludovic Orban, nu prea stim multi romani sa se dea in vant dupa acest prenume (foarte frumos, de altfel, dar inexistent in traditia bisericii ortodoxe, unde se duc majoritatea romanilor sa se boteze).


??????????? Noi ne amintim de o alta intamplare, inaintea unei intalniri importante a echipei nationale de fotbal. Antrenorul de atunci, Mircea Lucescu, i-a dus pe tricolori sa viziteze Muzeul primei scoli romanesti din Scheiul Brasovului. Si cum la doi pasi este Catedrala Sf.Nicolae, toti fotbalistii au intrat mai intai in biserica, sa se roage la Dumnezeu, sa-i ajute pentru victorie, chiar daca faptul se intampla in urma cu vreo 30 de ani.


??????????? Cu exceptia unuia singur: firesc, pentru ca Lajos Boloni era catolic.?


??????????? Dar Boloni a refuzat la fel de transant sa intre, impreuna cu tricolorii, si in Muzeul primei scoli romanesti, uimindu-l un doar pe custodele de atunci, azi un remarcabil istoric, ci si pe un invatator care venise cu o clasa de pustani dintr-a IV-a, sa viziteze acest lacas de cultura cu valoare de unicat. Copiii au fost insa generosi, inrosindu-si palmele de aplauze; ca s-a nimerit sa-i vada pe idolii lor de pe gazonul verde, inclusiv pe Lajos Boloni.


??????????? Azi, fostul fotbalist n-ar refuza sa fie primar in orasul propus de iredentistii din Partidul Civic Maghiar sa devina viitoarea capitala a Tinutului Secuiesc. Cu conditia sa fie de acord si UDMR, inclusiv bunul dumisale prieten si coleg de scoala, Gyorgy Frunda.


??????????? Oare va fi?


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.