Antonescu, despre marionetele propagandei lui Basescu

Antonescu, despre marionetele propagandei lui Basescu

0 263
 
Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat sambata ca tema candidatului USL la alegerile prezidentiale este una deja transata in partidele din alianta si ca declaratiile liberalului Calin Popescu Tariceanu sunt "intristatoare" si afecteaza atat pozitia partidului cat si cea a USL.
Antonescu a afirmat ca "nu putem sa acceptam insa ca unul sau altul dintre noi sa calce in picioare, sa iroseasca buna parte din munca a zeci de mii de liberali", adaugand ca cei care "au ajuns marionete ale propagandei lui Traian Basescu trebuie sa decida daca mai doresc sa continue sa faca parte, sa reprezinte si sa serveasca PNL."
Liderul liberal a precizat ca o decizie administrativa in aceasta privinta nu va fi luata decat in caz de forta majora, sustinad ca el nu impartaseste ideea exluderii lui Tariceanu din PNL.
 
Declaratii Crin Antonescu: PNL are teme foarte grele, este implicat, este actor, este responsabil in ele, nu le comenteaza. Temele sunt azi, nu peste 7 ani: e vorba de buget, de actul guvernamental, e vorba de modificarile legislatiei.Alta tema majora in care PNL este direct interesat sa se implice este revizuirea Constitutiei.
Tema candidatului la alegerile prezidentiale din partea USL nu este o tema de actualitate precum nici tema alegerilor prezidentiale.
Este o candidatura recunoscuta de partenerii politici, de care opinia publica a luat act. Avem niste alegeri care s-au desfasurat recent si in care am obtinut cel mai mare scor procentual dintre toti alesii din Senatul Romaniei.In PNL aceasta chestiune a fost transata, in partidele aliate USL a fost transata, in USL a fost transata.
Am cerut un congres pentru a putea fi discutate toate problemele partidului in acest for suprem, orice problema, inclusiv aceasta, daca cineva vrea sa o discute. Mi se pare intristator faptul ca cineva care, din motive pe care nu vreau sa le comentez, nu candideaza la congres, care nu a candidat la ministri, care nu a candidat la conducerea unui grup parlamentar, cineva care nu foloseste circuitele competitionale ale partidului, care nu foloseste discutiile deschise si permanente din forurile partidului in care este membru pentru a putea propune, pentru a candida, pentru a putea critica, face declaratii de natura evident sa afecteze pozitia PNL, imaginea PNL si imaginea USL. Dupa succesul extraordinar pe care aceasta constructie politica l-a avut la alegerile locale si parlamentare, avem o regrupare disperata a adversarilor nostri politict reali in incercarea post-alegeri de a dezbina USL si de a inocula electoratului, atat cat poate convinge aceasta propaganda, ideea ca USL nu va rezista, ca partidele din USL vor ajunge la conflicte fundamentale, ca partenerii din USL nu isi vor tine cuvantul, ideea ca USL nu are un candidat la alegerile prezidentiale.Nu se poate, la experienta politica a dlului Tariceanu, nu se poate sa nu intelegi ca este jenant sa vii sa spui in repetate randuri ceea ce spun si ceea ce vor sa auda adversarii politici ai acestui partid. Avem un congres peste 3 saptamani, care se va desfasura in maxima transparenta, in care orice se poate propune si in care orice se poate decide. Am constiinta perfect impacata chiar daca ar trebui sa plec de la conducerea PNL. Nu am niciun fel de problema in ceea ce priveste PNL, sa facem si alegeri primare, sau ce doreste dl Tariceanu.Putem sa facem orice. Nu putem sa acceptam insa ca unul sau altul dintre noi sa calce in picioare, sa iroseasca buna parte din munca a zeci de mii de liberali, munca unor oameni care au construit cu multa dificultate actualul statut si actuala statura a PNL in administratia locala, in Parlamentul Romaniei, in Guvern, in constiinta publica, propunandu-ne un singur lucru, sa nu avem nimic, sa desfiintam tot ceea ce avem, sa facem alegeri primare intr-un an si jumatate.
Dar de ce nu le facem acum? Dar de ce nu ne spune clar cineva: sunt mai bun decat Antonescu, cred ca iau mai multe voturi, ignor sondaje, ignor voturi pe care le iau, facem acum alegeri? Au existat si reactii mai dure ale unor colegi.
Eu nu am facut decat sa incerc sa limitez un val de comunicare publica si de contrareactii la asa ceva. Nu am avut niciodata sentimentul ca exista ceva ce nu putem propune, ce nu putem discuta sau ce nu putem decide in PNL.
Am insa convingerea ca nu ne putem bate joc de munca a mii si mii de colegi, ca nu ne putem bate joc de numele acestui partid si ca aceia dintre noi care au ajuns marionete ale propagandei lui Traian Basescu trebuie sa decida daca mai doresc sa continue sa faca parte, sa reprezinta si sa serveasca PNL. Decizia este a lor. Decizia nu poate fi decat in caz de forta majora una administrativa.
 
Intrebari si raspunsuri
1. Aveti certitudinea ca peste un an veti fi cel mai bun candidat al USL la prezidentiale?
Crin Antonescu: Daca peste un an voi constata ca nu sunt cel mai bun candidat al USL, ma retrag singur. Este evident din toate sondajele, dar chiar toate, ca aceasta candidatura este o candidatura luata in seama de toata opinia publica. Atunci pentru ce sa discut despre ce se intampla si neaparat se intampla rau.
2. Daca propunerea excluderii se va face in partid, ce pozitie veti avea?
 
Crin Antonescu: Nu impartasesc ideea excluderii. Am pledat si impotriva propunerii de excludere a dl Chiliman. Nu sustin asemena propunere dar partidul are dreptul la solidaritate in fata poporului. Poti cere un congres extraordinar dar nu poti pune in discutie, in fiecare zi, decizii care s-au luat la nivelul conducerii.
E unul din motivele pentru care am convocat acest congres, pentru lamuriri si speram ca, in urma lamuririlor, evitam excluderii.
Nu e vorba numai de imagine, este vorba despre interese fundamentale ale partidului, despre angajamente.
 
3. Veti tolera astfel de manifestari si dupa congres?
Crin Antonescu: Nu e vorba de a le tolera eu. Presedintele partidului este garantul respectaririi statului, dar presedintele nu are drept de a exclude sau de a impiedica excluderea cuiva. Problema este daca acesti oameni a caror munca este calcata in picioare vor tolera. A muncit, am rezistat intr-o lupta foarte grea. Nu se paote, nu are nimeni dreptul, nici dintre cei care au munci dar mai ales dintre cei care au stat deoparte sa vada cum se termina sa darame.
Nu doresc sa avem o discutie despre excluderea dl-ului Tariceanu. Vreau o discutie in care sa convenim ce putem face si ce nu putem face, sa convenima supra stratgiei PNL, dar dupa aceea sa ne respectam cu totii, sa ne respectam munca si angajamentele.
 
4. Care va fi sistemul de vot pentru alegerea conducerii partidului?
Crin Antonescu: O sa avem in preajma congresului si la Congres o discutie. Sunt inclinat si voi propune o formula prin care sa modernizam conducerea partidului, inspirandu-ma din exemplul altor partide liberale.
Presedintele partidului poate fi desemnat de electorat. Insa sunt niste oameni, liderii gruparilor parlamentare, segmentul de reprezentare la varf in administratia locala, in spatele lor se afla un vot real al cetatenilor. Imaginez si lucrez la o propunere de conducere mobila care sa angreneze in structurile de conducere ale partidului cat mai multi dintre acesti oameni.
 
5. Despre declaratiile lui Tariceanu.
Crin Antonescu: Nu doresc sa fac acuzatii dar nu ma pot impiedica sa constat. In acest moment aceste atitudini, faptul ca ele nu se discuta in partid, faptul ca noi am avut in urma cu cateva zile reuniuni in partid, faptul ca dl Tariceanu nu a vehiculat acolo aceasta idee, ca dl Chiliman, care a fost acolo, nu a spus nimic.
Pot, revenind in cazul nostru spune, ori esti cu adversarii partidului, ori ai ajuns intr-o asemneea situatie ca esti folosit si nu iti mai dai seama.
 
6. Vedeti o finalitate la aceasta chestiune?
Crin Antonescu: Scopul dusmanilor, adversarilor nostri politici este ca acest conflict sa fie o poveste fara sfarsit. Cine vrea sa o opreasca este acuzat imediat de dictatura in PNL. Orice organism sanatos politic nu face ce isi doreste adversarul sau politic. Va asigur ca nu va fi o poveste fara sfarsit, cel putin nu in PNL. 
 
Va reamintim ca liberalul Calin Popescu Tariceanu a facut vineri o propunere – surpriza in ceea ce priveste candidatul PNL pentru alegerile prezidentiale. Desi USL are un protocol pentru sustinerea presedintelui PNL, Crin Antonescu, la prezidentiale, Tariceanu a cerut intr-o declaratie de presa ca liberalii sa-si desemneze candidatul pentru Cotroceni prin alegeri interne in sistem uninominal.
 
Vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu, a declarat ca in cazul fostului premier Calin Popescu Tariceanu se impune excluderea din partid pentru "prejudicii de imagine aduse PNL, potrivit site-ului Gandul
Intrebat daca va intra in cursa pentru desemnarea drept candidat al PNL la prezidentiale, Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca nu s-a decis inca.
Fostul premier a cerut liberalilor sa ia decizia alegerilor interne la Congresul PNL din 22-23 februarie si a dat ca exemplu de organizare alegerile de tip "primaries" organizate de cele doua martide din SUA. Tariceanu a mai spus in conferinta de presa de vineri ca nu va candida la sefia partidului impotriva lui Crin Antonescu la acest congres.
Liberalul Andrei Chiliman s-a alaturat demersului lui Calin Popescu Tariceanu privind organizarea unor alegeri interne pentru desemnarea candidatului la Presedintie si face apel la colegii din partid "sa mentina democratia in PNL".
 
De partea cealalta, lideri ca Relu Fenechiu si Mihai Voicu sar in apararea presedintelui PNL si sustin ca subiectul este inchis pentru ca atat in congresul PNL, cat si al USL s-a votat in unanimitate sustinerea prezidentiabilul partidului. Surse liberale au declarat pentru Honews.ro ca prin acest demers Tariceanu si Andrei Chiliman vor sa forteze mana lui Crin Antonescu astfel incat acesta sa-i excluda din partid.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.