Anticiclopedia filmului LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

Anticiclopedia filmului
LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 148

Anticiclopedia filmului –, Emmanuel Prelle si Emmanuel Vincenot
Care sunt secretele cinematografului din Burkina Faso? Cum arata o zi din viata filmului indian? Poti face într-adevar cariera la Hollywood jucand roluri de maimuta? A fost sau nu Alain Delon agent KGB? Care sunt raporturile dintre Philippe Léotard si Johnny Walker? Cum poti sa devii membru al Oficiului Filmului Catolic? Prin ce se deosebeste un film afgan de un film somalez? Cum se numeste cinematograful portughez de introspectie? (Raspuns: fado-masochism.) Decisi sa combata morga savanta a criticilor si sa raneasca orgoliile actorilor, Emmanuel Prelle si Emmanuel Vincenot privesc amuzati cinefilia si pe cinefili. Amestec de satira, caricatura si rea-credinta, Anticiclopedia filmului pune o compresa pe fruntea înfierbantata a celor care se iau prea în serios, clipa de clipa si ceas de ceas. Prelle si Vincenot se distanteaza de clocotul festivalurilor de film si de sforariile din culise, preferand abordarea parodica, ricanarea si rasul în pumni

Dumnezeu numara lacrimile femeilor – Degermark Pia
Cartea Piei Degermark vine sa ne spuna ca locul eroului din tragedia traditionala l-a luat astazi vedeta. În societatile occidentale, în care monarhiile sunt constitutionale, iar urcarea si coborarea treptelor puterii sunt reglate de regulile democratiei, ironiile si hazardul destinului se refugiaza în viata actorului, a cantaretului pop, a sportivului sau a top-modelului, într-un cuvant, în viata personajului profan în care se acumuleaza, pentru o vreme, gloria lumii.
Cum arata o viata din care o buna parte se petrece în cele mai bogate cercuri ale societatii, în care la nunti gradinile de vara sunt împodobite cu zeci de mii de garoafe aduse cu avionul din Olanda, iar partiile de la St. Moritz sunt coborate de catre eroi urmati de un schior profesionist care duce tava cu paharele pline de sampanie? Dupa care, cealalta parte a vietii se petrece în falsificari de cecuri, între hoti, alcoolici si narcomani, în camine sociale, în sanatorii de dezintoxicare si la închisoare. Cum e cu putinta asa ceva?, se intreaba Gabriel Liiceanu, in prezentarea pe care o face cartii.

V.R

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.