ANRE trebuie sa renunte la pretul reglementat

ANRE trebuie sa renunte la pretul reglementat

0 64

Romania este presata de Comisia Europeana privind sectorul gazelor naturale, insa aceasta nu inseamna neaparat ca va creste pretul gazelor, a declarat, marti, ministrul Economiei, Adriean Videanu, la Topul Industriasilor.
”vem o presiune extraordinara din partea Comisiei Europene pentru gaze. Aceasta nu inseamna neaparat ca vom creste pretul la gaze” a afirmat Videanu.
In luna iunie, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei /ANRE/ a anuntat ca va pregati un calendar pentru renuntarea la pretul reglementat de stat pentru energia electrica si gazele naturale, in urma anuntului dat de Comisia Europeana referitor la deschiderea procedurii de infringement pentru domeniul energetic din Romania.
ANRE trebuie sa pregateasca un calendar pe baza caruia ar putea sa anunte termenul la care va renunta la pretul reglementat pentru fiecare de categorie de consumatori.
CE ar putea sa initieze procedura de infringement impotriva Romaniei in mai multe cazuri privind piata interna a gazului si energiei electrice.
”xista loc de performanta mai buna in sectorul energiei. Din pacate producatorul de energie nu-si poate genera singur resurse. Investitiile de mediu din pacate nu duc la o crestere a randamentelor dar sunt exigente” a spus Videanu.
De asemenea, acesta a precizat ca “26 la suta din productie este hidro, dar anul acesta o sa ajunga undeva la 18,7 la suta. Apoi este energia nucleara, dar carbunele este dominant. Avem grupuri energetice din anii 70 unde randamentele sunt foarte mici dar pot creste la peste 50 la suta. Am identificat o resursa: unitatile de atribuire pe Protocolul de la Kyoto. Cea mai mare problema de pierderi este la nivelul atoritatilor locale”
Videanu a mai spus ca s-a incercat demararea investitiilor absolut obligatorii, iar “in decembrie 2009 avem termen de conformare la unele unitati. Pe 4 ianuarie s-ar putea sa vina inspectorul UE si 250 milioane de euro ar putea fi amenda si la urmatoarea data nu mai dau amenda, inchid”

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.