ANRE pare decisă să diminueze specula din din piața energiei!

ANRE pare decisă să diminueze specula din din piața energiei!

0 48

ANRE, ca orice agenție a statului, nu ține cu cetățeanul ci cu cei care comandă. Foarte târziu, ANRE s-a decis să pună ordine în piața energiei, mai ales pe fondul previziunilor sumbre ale exploziei prețurilor după liberalizarea din iulie 2025. Astfel, firmele care achiziționează energie vor fi obligate să achite 30% din valoarea contractului, punându-se capăt speculei făcute de cei care urmăreau profitul imediat.
Mai exact, cum spune și ANRE, măsura descurajează încheierea de contracte pe termen lung fără intenția reală de a le onora, ci doar pentru a profita de fluctuațiile de preț.
Deși producătorii cer acest lucru de circa 3 ani, ANRE a decis abia acum să emită un proiect de ordin prin care să pună capăt speculațiilor din piața energiei.
Astfel, ANRE va introduce obligativitatea unei plăți în avans, la momentul încheierii tranzacțiilor pe piețele de energie electrică la termen, pentru contracte cu perioada de livrare mai mare de 3 luni și momentul începerii livrării mai mare de o lună. În contextul volatilității pieței și al riscurilor financiare asociate cu neplata obligațiilor contractuale, este necesară consolidarea mecanismelor de garantare a tranzacțiilor pe piețele la termen, susține ANRE.
„Reglementările actuale prevăd utilizarea unor garanții financiare sub diverse forme, însă acestea nu sunt întotdeauna suficiente pentru a preveni riscurile de neplată. De asemenea, un alt context al introducerii unui avans de plată îl constituie riscul crescut al încheierii unor tranzacții pe piețele la termen, în scop speculativ, prin achiziționarea unor cantități semnificative de energie electrică, fără utilizarea acesteia. Mai exact, obligația de plată în avans descurajează comportamentul unor participanți de a încheia contracte pe termen lung fără intenția reală de a le onora, ci doar pentru a profita de fluctuațiile de preț, asigurându-se participarea la tranzacții doar a participanților cu capacitate financiară reală”, se arată în motivarea proiectului de ordin al ANRE.
Producătorii nu mai pot modifica prețurile din tranzacțieO a doua schimbare constă în clarificarea suplimentară, în Ordinul ANRE nr. 12/2023 și introducerea unei prevederi în Ordinul ANRE nr/20/2023 prin precizarea faptului că prețul unei tranzacții nu se poate modifica ulterior, în funcție de modificarea periodică a componentei tarifului de transport pentru introducerea de energie electrică în reţea. Având în vedere solicitările de clarificare primite anual de la participanți la piață cu privire la modificarea prin act adițional a prețului de contract ca urmare a actualizării componentei tarifului de transport pentru introducerea de energie electrică în reţea, ANRE consideră că se impune revizuirea procedurilor/convențiilor/contractelor-cadru aplicabile. Componentele tarifelor de rețea care se constituie în obligații de plată pentru producători nu ar trebui să fie evidențiate distinct și nici să reprezinte o componentă distinctă a prețului contractual, deoarece energia electrică poate face obiectul mai multor tranzacții succesive.
Ca urmare, generalizarea unei astfel de abordări pe piața de energie electrică ar conduce la o continuă modificare a prețului aplicat efectiv prin contracte, modificare a cărei corectitudine ar fi totodată imposibil de controlat de participantul cumpărător, supus astfel unui risc suplimentar, susține ANRE. Instituția consideră că prețul de contract ar trebui să încorporeze toate costurile previzibile ale vânzătorului pe perioada de contract, având în vedere marja de incertitudine aferentă oricărui element de cost și ținând seama că subcomponentele tarifului de transport de introducere a energiei electrice în rețea reprezintă o categorie de costuri ca oricare alta.
Prețuri mai stabile pentru consumatori

Potrivit ANRE, plata unui avans va contribui la îmbunătățirea fluxurilor de numerar în piața angro de energie, oferind furnizorilor și producătorilor o predictibilitate mai bună asupra veniturilor. Acest lucru poate conduce la o scădere a costurilor de capital și la prețuri mai stabile pentru consumatori, iar, pe termen lung, această măsură poate avea ca efect stabilizarea prețurilor prin asigurarea unor contracte ferme. De asemenea, constituie o aliniere a mecanismelor pieței românești la standarde europene privind tranzacțiile pe piețele forward, mai precizează ANRE.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.