ANM: Vreme de primăvară și intervale cu precipitații pană după Paste

ANM: Vreme de primăvară și intervale cu precipitații pană după Paste

0 324

Ultimele zile ai fpst foarte calde în mare parte din ţară. Temperaturile au depăşit 31 de grade Celsius. De marţi, însă, vremea se schimbă şi vor fi maximum 20 de grade. Din nou, avem de-a face cu diferenţe mari de temperatură de la o zi la alta – schimbări care ne pot afecta sănătatea. Prima zi a acestei saptamanii a fost cea mai calduroasă zi de aprilie din ultimii 30 de ani. În sudul şi sud-estul ţării, termometrele au arătat chiar 32 de grade Celsius. Oamenii au trecut brusc la garderoba de vară. Însă meteorologii ne sfătuiesc să nu punem încă de-o parte hainele mai groase. În zilele următoare, vremea se răceşte.
Practic vremea va deveni normală pentru data din calendar, pe parcursul următoarelor două săptămâni, iar valorile termice diurne nu vor mai depăși 18 – 19 grade, în timp ce pe arii extinse sunt anunțate ploi la nivelul întregii țări în perioada 24 – 26 aprilie, precum și precipitații slabe cantitativ pe 18 – 19 aprilie, potrivit estimărilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) valabile pentru intervalul 18 aprilie – 1 mai, publicată luni.

La munte, media temperaturilor va scădea semnificativ în primele patru zile, de la 18 la 5 grade, apoi va oscila ușor în jurul a 9 grade până pe 26 aprilie, urmând ca în intervalul 27 aprilie — 1 mai să fie de 5 — 7 grade. Tendința regimul termic mediu nocturn este tot de scădere semnificativă, de la 9 grade la valori negative pe 21 și 22 aprilie. Ulterior, până pe 1 mai, media temperaturilor minime nu va avea modificări semnificative și se va situa între — 2 și 2 grade. Pe 19 aprilie și în intervalul 24 — 25 aprilie va ploua pe arii extinse, moderate cantitativ, iar ploi în general slabe se vor semnala, temporar, pe parcursul celei de-a doua săptămâni. Trecător, la altitudini de peste 1.700 de metri, se pot semnala precipitații mixte.
În Transilvania, media temperaturilor diurne va scădea semnificativ în primele patru zile, de la 27 la 13 grade, apoi va crește, menținându-se în jurul a 17 grade până pe 26 aprilie, urmând ca, în intervalul 27 aprilie — 1 mai, să fie de 14 — 16 grade. Tendința regimul termic mediu nocturn este tot de scădere semnificativă, de la 9 grade în primele două nopți, la valori apropiate de zero grade, pe 21 și 22 aprilie, când vor fi condiții de brumă. Ulterior, media temperaturilor minime nu va avea modificări semnificative până pe 1 mai și se va situa între 2 și 6 grade. Pe 19 și 24 — 25 aprilie va ploua pe arii extinse și moderat cantitativ, iar apoi ploi în general slabe se vor semnala, temporar, pe parcursul celei de-a doua săptămâni.bucegiÎn Maramureș, media temperaturilor diurne va scădea semnificativ în primele patru zile, de la 25 la 13 grade. Ulterior, valorile termice vor crește, menținându-se în jurul a 17 grade până pe 26 aprilie, urmând ca, în intervalul 27 aprilie — 1 mai, să fie de 13 — 16 grade. Tendința regimul termic mediu nocturn este tot de scădere semnificativă, de la 11 grade la valori apropiate de zero grade, pe 21 și 22 aprilie, când vor fi condiții de brumă. Ulterior, media temperaturilor minime nu va avea modificări semnificative până pe 1 mai și se va situa între 2 și 6 grade. În intervalele 18 — 19 aprilie și 24 — 26 aprilie va ploua pe arii extinse, slab și moderat cantitativ, iar ploi în general slabe vor cădea, temporar, pe parcursul celei de-a doua săptămâni.

În Dobrogea, după temperaturile ridicate din data de 18 aprilie, local peste 28 de grade, vremea va deveni răcoroasă în intervalul 19 — 21 aprilie, cu medii ale maximelor în jurul a 15 grade. Apoi, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, valorile termice diurne se vor menține în jurul celor normale pentru această perioadă, cu o medie a maximelor de 17 — 19 grade. Regimul termic nocturn va ajunge sub cel normal pe 22 aprilie, când media temperaturilor minime va fi de 5 grade, însă ulterior această medie nocturnă nu va avea modificări semnificative până pe 1 mai și se va încadra între 7 și 10 grade. Vor fi averse pe arii extinse și moderate cantitativ pe 19 — 20 aprilie și 24 — 25 aprilie, iar apoi ploi în general slabe se pot semnala, temporar, pe parcursul celei de-a doua săptămâni.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.