Animale care … gandesc!

Animale care … gandesc!

0 349

Animalele actioneaza pe baza instinctelor innascute pe care le au. Aceasta era preconceptia dupa care tratam toate animalele din jurul nostru, fie ele salbatice sau domestice, crescute pe langa casa omului sau intalnite in padure.
Animalele nu au probleme de constiinta, nu rationeaza, nu analizeaza, si toate astea pentru ca… nu gandesc! Nimic mai fals!
Se pare ca aceasta este o preconceptie, caci ultimele cercetari in domeniu arata ca exista anumite semne care arata ca animalele sunt extrem de inteligente si actioneaza potrivit unor rationamente bine stabilite.
Intr-un Top 5 al celor mai inteligente animale de pe Terra, publicat la noi de Realitatea, maimutele ocupa primul loc. Aceasta pozitie a fost adjudecata de acestea datorita abilitatii lor de a crea instrumente: folosirea cracutelor cu frunze drept plici de muste, colectarea apei in cupe si modificare betelor pentru a prinde insecte sau frunze.
S-a demonstrat ca maimutele pot invata si limbajul semnelor, recunoscand peste 400 de cuvinte.
Pe locul 2 sunt situati elefantii care, potrivit unu studiu japonez, pot sa recunoasca, de exemplu, diferenta dintre doua cantitati ale obiectelor plasate in galeti.
Pe al treilea loc se afla cele mai populare si iubite animale de companie: cainii. Traind pe langa casa omului atatea mii de ani, acestia au ajuns sa-i ajute pe oameni la vanatoare si la cresterea altor animale.
Potrivit studiilor, cainii sunt singurele animale care inteleg ce inseamna cand un om le arata directia cu degetul.
Delfinii ocupa locul 4, fiind recunoscuti de unii cercetatori drept cele mai inteligente mamifere. Acestia sunt capabili sa se recunoasca in oglinda dupa ce le-a fost aplicat un punct de vopsea pe frunte sau pe corp. Mai mult, ei se pot se vor pozitiona in apa astfel incat sa vada cat mai bine reflexia punctului vopsit.
Al cincilea loc este ocupat in mod neasteptat de o pasare: cioara. Potrivit unui studiu recent condus de un zoolog de la Universitatea din Cambridge s-a demonstrat ca corbii, membri ai familiei ciorilor, arunca pietre intr-un loc cu apa astfel incat sa ii creasca nivelul si sa poata bea din ea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.