ANI a sesizat DNA in cazul, Ioan Nelu Botis in...

ANI a sesizat DNA in cazul,
Ioan Nelu Botis in fata primei acuzatii!

0 121

Agentia Nationala de Integritate, in fata unei sesizari din oficiu a transmis un comunicat oficial in care anunta ca a sesizat DNA cu privire la incalcarea regimului juridic al conflictului de interese de catre fostul ministrul al Muncii, Ioan Botis.
„Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu la data de 19.04.2011, cu privire la posibila nerespectare de catre domnul BOTIS IOAN NELU, in perioada exercitarii mandatului de Ministru al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (03.09.2010 – 20.04.2011), a regimului juridic al conflictelor de interese”, se arata in comunicatul ANI.
Dea semenea, ANI a sesizat DNA in legatura cu posibile fapte de coruptie savarsite de STOIAN DORIN RADU, in calitate de reprezentant al Asociatiei ”Parteneriat Euroactiv” Bistrita, MAGDA CARMEN DIANA, manager al proiectului ”Șansa la demnitate” desfasurat de Asociatia ”Parteneriat Euroactiv” Bistrita, BOTIȘ LIGIA ADINA, sotia domnului IOAN-NELU BOTIS, in calitate de expert de tip A in cadrul proiectului ”Șansa la demnitate”, respectiv in calitatea de asociat unic si administrator al S.C. MOBIL CONSTRUCT S.R.L.
ANI a mai constatat „elemente privind posibila incalcare a prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (…) de catre S.C. MOBIL CONSTRUCT S.R.L.”

In urma evaluarilor efectuate, s-au identificat urmatoarele elemente:
– Asociatia „Parteneriat Euroactiv” Bistrita, persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial, a fost infiintata la data de 13.09.2007, unul din membrii fondatori fiind Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Bistrita-Nasaud, reprezentata de domnul Ioan-Nelu BOTIS.
– la data de 19.09.2010, Asociatia „Parteneriat Euroactiv” Bistrita a depus la Organismul Intermediar pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – Regiunea Nord-Vest (OIPOSDRU) cererea de finantare a proiectului „Sansa la demnitate”, in vederea accesarii de fonduri europene.
– la data de 01.10.2010, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Organismul Intermediar pentru Programul Operational Sectorial ”Dezvoltarea Resurselor Umane – Regiunea Nord-Vest (OIPOSDRU) a aprobat cererea de finantare a proiectului ID 79740 intitulat „Sansa la demnitate”, pentru o finantare nerambursabila in valoare de 2.086.141,44 lei (500.000 euro), beneficiar fiind Asociatia „Parteneriat Euroactiv” Bistrita, cu sediul in str. Ecaterina Teodoroiu nr. 10, Mun. Bistrita, jud. Bistrita-Nasaud.
– la data de 22.10.2010, a fost semnat Contractul de finantare nr. POSDRU/104/5.1/G/79740 pentru proiectul „Șansa la demnitate” intre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – OIPOSDRU reprezentat de catre dna Florica Ana Cimpean si Asociatia ”Parteneriat Euroactiv” Bistrita, in calitate de beneficiar, reprezentata de catre domnul Stoian Dorin Radu.
– din echipa de management a proiectului ”Șansa la demnitate” fac parte: Magda Carmen Diana – manager de proiect, Morosanu Ioan Iany – ofiter financiar, Denes Daniel – consilier juridic, Maxian Cristina – asistent manager, Bartha Csaba – specialist IT, Hadarean Irina – responsabil grup de lucru 1, Botis Ligia Adina – responsabil grup de lucru 2, Capraru Alina Gabriela – responsabil grup de lucru 3, Lazaroaie Ovidiu – specialist in informare si publicitate.
– doamna Botis Ligia Adina a detinut in perioada 25.02.2011-31.03.2011, calitatea de asociat in cadrul S.C. Euroactiv Job S.R.L.
– doamna Morosanu Ioan Iany, doamna Hadarean Somlea Nicolina Irina si doamna Capraru Alina Gabriela detin incepand cu data de 25.02.2011 si pana in prezent, calitatea de asociat in cadrul S.C. Euroactiv Job S.R.L.
– doamna Bartha Csaba detine incepand cu data de 25.02.2011 si pana in prezent calitatea de sociat si administrator in cadrul S.C. Euroactiv Job S.R.L.
– Conform cererii de finantare, in planul proiectului ”Sansa la demnitate” a fost prevazuta inchirierea unei sali de curs in suprafata de 100 m.p., pentru o perioda de 6 luni, necesara desfasurarii unor activitati ale proiectului, cu suma totala de 99.000 lei. Astfel, pentru aceste activitati a fost inchiriat spatiul situat in str. Closca nr. 3, mun. Bistrita, jud. Bistrita Nasaud.

Raportul de evaluare – masuri
Avand in vedere cele de mai sus, s-a procedat la intocmirea raportului de evaluare si s-au dispus urmatoarele:
1. sesizarea Directiei Nationale Anticoruptie cu privire la existenta unor indicii referitoare la savarsirea de catre domnul STOIAN DORIN RADU, a infractiunii prevazute de art. 181 alin. 1) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie ca urmare a prezentarii de informatii inexacte, in calitate de reprezentant al Asociatiei ”Parteneriat Euroactiv” Bistrita, la depunerea cererii de finantare a proiectului ” Șansa la demnitate”, in scopul obtinerii finantarii, din bugetul general al Comunitatilor Europene.
2. sesizarea Directiei Nationale Anticoruptie cu privire la existenta unor indicii referitoare la savarsirea de catre doamna MAGDA CARMEN DIANA, in calitate de manager al proiectului ”Șansa la demnitate” desfasurat de Asociatia ”Parteneriat Euroactiv” Bistrita, a infractiunii prevazuta de art. 183 alin. 1) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie; ca urmare a gestionarii in mod fraudulos prin folosirea unor documente inexacte, a unora dintre activitatile proiectului, avand ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor din bugetul general al Comunitatilor Europene;
3. sesizarea Directiei Nationale Anticoruptie, cu privire la existenta unor indicii referitoare la savarsirea de catre doamna BOTIS LIGIA ADINA, a infractiunii prevazute de art. 183 alin. 1) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, ca urmare a diminuarii ilegale a resurselor obtinute din bugetul general al proiectului, prin activitatile desfasurate in dubla calitate;
4. sesizarea Directiei Nationale Anticoruptie, cu privire la existenta unor indicii referitoare la savarsirea infractiunii prevazuta de art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, de catre domnul IOAN-NELU BOTIS;
5. sesizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in vederea stabilirii obligatiilor fiscale referitor la veniturile din cedarea folosintei bunurilor realizate in baza contractului de inchiriere nr. 41/01.11.2010;
6. clasarea lucrarii in ceea ce priveste incalcarea de catre domnul IOAN-NELU BOTIS a regimului juridic al conflictelor de interese in materie administrativa, prevazut de Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.