ANI a devenit iarasi Lege!

ANI a devenit iarasi Lege!

0 87

Legea ANI a revenit la nivel de aplicabiliate dupa votul dun Senat. Este si poate ramane o Lege care pune in pericol pe toti politicienii daca ar fi corect aplicata. Ne indoim de acest lucru tocmai datorita politizarii excesive de pana acum. Si pana la urma cine sa o aplice – cei numiti politic pe functii?
Legea ANI a fost votata, marti dupa-amiaza, de plenul Senatului, reunit in sedinta extraordinara. Documentul a fost adoptat cu 78 de voturi pentru, o abtinere si nici un vot impotriva.
Deputatii au adoptat lunea trecuta Legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate, in sesiune extraordinara, cu 204 voturi pentru, 2 voturi impotriva (liberalii Tudor Chiuariu si Mihaita Calimente) si 2 abtineri. Votul a avut loc prin apel nominal si in absenta din sala a reprezentantilor PSD, care au acuzat neconstitutionalitatea proiectului.
Senatul este camera decizionala in ceea ce priveste aceasta lege.

ANI a divizat Opozitia
Documentul a fost adoptat si cu voturile senatorilor liberali, care au anuntat in cursul diminetii ca o vor sprijini desi „e cam neconstitutionala”.
Inainte de sedinta de marti, reprezentantii PSD+PC au anuntat ca nu vor vota proiectul legislativ, iar senatorul UDMR Gyorgy Frunda a spus ca nu va participa la dezbatere si vot in semn de proteste fata de presiunile exercitate asupra senatorilor de presedintele Traian Basescu si de unii membrii ai Guvernului.
Marti dimineata, presedintele PSD Victor Ponta a declarat ca formatiunea sa isi pastreaza punctul de vedere la Legea ANI. Social-democratii au asigurat cvorumul necesar sedintei dar s-au abtinut de la vot.
Nici PDL nu a fost de acord cu raportul propus de Comisia juridica, cea care i-a eliminat din categoria persoanelor supuse controlului averilor pe liderii de sindicat. Comisiile juridica si pentru drepturile omului din Senat au adoptat, martea trecduta, raport favorabil la Legea ANI in forma votata de Camera Deputatilor, eliminand insa liderii sindicali din sfera de aplicabilitate a actului normativ, anunta Mediafax. Decizia a fost luata cu 9 voturi „pentru” si 7 abtineri.
In textul Legii ANI a fost reintrodus termenul de trei ani in care institutia poate verifica averile dupa sfarsitul mandatului demnitarilor, obligativitatea membrilor Consiliului Economic si Social si a liderilor de sindicat de a publica declaratia de avere, dar si publicarea unui singur formular al declaratiei de avere, care sa puna sub anonimat anumite date cu caracter personal.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.