Angiograful de la Brasov va fi pus in functiune

Angiograful de la Brasov va fi pus in functiune

0 107

Angiograful de la Brasov a fost mult timp un subiect interesant de dezbatut in presa, pe motiv ca este un aparat de ultima generatie extrem de util, care a fost achizitionat pe bani grei, dar care se umple de praf intr-una dintre incaperile Spitalului Judetean Brasov, pentru ca nimeni nu stie ce e de facut cu el.
Era o situatie de-a „rasu’ – plansu’”, care numai la noi in tara se putea intampla. Pacientii din Brasov erau trimisi ori la Targu Mures, ori la Bucuresti, pentru ca la ei in oras, angiograful era tinut pe post de obiect de decor.
Se pare ca acest lucru este pe cale sa schimbe, caci de la jumatatea acestei luni, el urmeaza sa fie pus in functiune.
„Angiograful va functiona din 15 septembrie. Se va semna un contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si se vor aduce stenturi. Pana acum, nu s-a putut incheia un contract, deoarece nu exista un specialist. Acum am angajat un medic venit de la Targu-Mures. Florin Ortan este specializat in cardiologie interventionala”, a declarat Marius Neculoiu, managerul Spitalului Judetean, in presa brasoveana.
Angiograful a fost cumparat de Ministerul Sanatatii cu 27 de miliarde de lei vechi, adica in jur de un million de dolari. A sosit la Brasov in 2008 dupa o asteptare de cinci ani. De atunci nu a fost folosit niciodata.
Angiograful este un sistem complex cu ajutorul caruia se investigheaza starea vaselor sanguine. Procedura se realizeaza prin intermediul unui cateter, in care se introduce o substanta de contrast la nivelul vaselor ce urmeaza a fi investigate.
Pacientul care apeleaza la angiograf are o alternativa vizavi de interventia chirurgicala. Inainte de investigatie se face o anestezie locala, taietura masoara sub un centimetru si nu necesita sutura.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.