Angajatorii vor plati de acum DREPTURILE DE AUTOR ale angajatilor

Angajatorii vor plati de acum DREPTURILE DE AUTOR ale angajatilor

0 91

De luni, 13 septembrie, calvarul lunar al angajatilor care trebuie sa-si plateasca la stat privilegiul de drepturi de autor a luat sfarsit.
Totul s-a rezolvat printr-o simpla fraza rostita de noul ministru al Muncii, Ioan Botis: „Platitorul de venit va depune declaratiile si va efectua platile“.
Asadar, cabinetul a aprobat un nou proiect, care nu-i mai obliga pe romanii platiti cu drepturi de autor sa stea la cozi luna de luna.
„Lucru cel mai important pe care l-am corectat si va functiona incepand de luni (13 septembrie – n.r.) este cel legat de stoparea la sursa. Dupa publicarea Ordonantei, cel care este platitorul va face declaratia si plata contributiilor de asigurari sociale pentru veniturile din drepturi de autor“, a spus Botis.
El a aratat ca in cazul angajatilor care primesc salariul in mod constant si realizeaza venituri ocazionale din drepturi de autor nu se vor plati contributii de asigurari sociale. De asemenea, pentru persoanele care nu au o relatie contractuala si realizeaza exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor, contributiile vor fi aplicate pe o baza de calcul limitata la cinci salarii medii brute pe an, adica 91 de milioane, pentru care se va face regularizarea.
Proiectul de ordonanta de urgenta prevede ca firmele vor avea obligatia de a depune lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile de natura profesionala, cate o declaratie privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.