Angajatorii trebuie sa aplice noul contract colectiv de munca

Angajatorii trebuie sa aplice noul contract colectiv de munca

0 177

In Monitorul Oficial a fost publicat noul contract colectiv de munca la nivel national pe care angajatorii trebuie sa-l aplice.


Potrivit Inspectiei Muncii, in cazul contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 440 lei, respectiv 2,59 lei/ora. Prevederile referitoare la salariul de baza minim brut negociat din contractul colectiv de munca unic la nivel national se aplica tuturor salariatilor ale caror salarii sunt stabilite prin negociere.


Un angajat cu studii superioare de lunga durata nu poate fi platit cu un salariu brut mai mic de 880 de lei, iar unul care a urmat cursurile unei facultati de scurta durata va trebui platit cu un salariu de cel putin 660 lei.


Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a facut toate demersurile, prin inspectoratele teritoriale de munca, si a trimis instructiuni in acest sens angajatorilor pentru a nu gresi la incadrarea salariatilor, pentru ca, in caz contrar, in eventualitatea unui control, prima masura este ca acestia sa sa aplice contractul retroactiv.


Astfel, un salariat cu studii superioare care era incadrat cu un salariu brut mai mic de 880 de lei noi, asa cum prevede noul contract colectiv de munca la nivel national, poate sa ceara angajatorului sa-i plateasca retroactiv pe luna ianuarie salariul marit. Daca angajatorul refuza, salariatul poate sa sesizeze Inspectia Muncii, care controleaza aceste aspecte, in conformitate cu prevederile legii.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.