Angajatii Primariei Sfantu Gheorghe nu cunosc limba romana!

Angajatii Primariei Sfantu Gheorghe nu cunosc limba romana!

0 118

Consternant! In timp ce minoritatea maghiara se plange ca nu are drepturi si ca nu-si poate folosi limba in institutii, constatam ca lucrurile stau chiar pe dos. Desi limba oficiala a statului este romana, maghiarii din localitatile cu populatie majoritara de nationalitate maghiara, nu catadicsesc s-o foloseasca (mai mult sau mai putin din necunoastere).


In miezul tarii, la Sfantu Ghoerghe, autoritatile locale ii batjocoresc efectiv pe romanii din localitate, furnizand informatii de interes public ?in limba maghiara, dupa cum se anunta pe Portalul de Administratie Publica. La sesizarea Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna privind editarea de catre Primaria Sfantu Gheorghe a unei reviste in limba maghiara din bani publici, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii l-a sanctionat pe primarul Albert Almos.
Ca urmare a acestui demers revista in cauza a fost editata si in limba romana, dar in varianta …mini, cuprinzand doar ordinea de zi a sedintei de Consiliu Local. Cum explica Primarul acest lucru? In Primarie nu exista personal care sa scrie corect in limba romana. Extraordinar! S-o scrie atunci in engleza, poate asa vor reusi romanii sa afle, in tara lor, ce li se pregateste!


In alta ordine de idei ar fi interesant de stiut in ce limba se tin sedintele de Consiliu Local si cum se consemneaza discutiile in procesele verbale si mai laes, in ce limba se redacteaza hotararile. Ar fi prea de tot ca limba romana sa fie ignorata. Probabil ca este timpul ca, indiferent cat tipa minoritatea maghiara, aceste lucruri sa fie reglementate pentru institutiile publice. Sau romana, sau bilingv, sau acasa!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.