Andrei Plesu despre Dan Diaconescu

Andrei Plesu despre Dan Diaconescu

0 147
În condiÅ£ii normale, despre Dan Diaconescu n-ar fi trebuit să ÅŸtim nimic. InteligenÅ£a lui nu depăşeÅŸte marginile unei sprinÅ£are ÅŸmecherii de Caracal, raporturile lui precare cu limba română se înscriu strict într-o funcÅ£ionalitate de duzină, înfăţiÅŸarea ÅŸi comportamentul lui pendulează între banal ÅŸi stînjenitor. Ar fi putut fi organizator de chermeze într-un tîrg de provincie, ar fi putut, în cel mai bun caz, să facă o carieră de activist în vreun consiliu judeÅ£ean din Oltenia. 
Dar pentru că sîntem în România, acest ins "fără însuÅŸiri" (cum ar fi spus Musil) a devenit milionar ÅŸi vedetă. Ziarele vorbesc de o avere aiuritoare (30 de milioane de euro, 2 Rolls-Royce – uri, un Bentley, 2 elicoptere, iaht, vile etc.).
A fost premiat de …AsociaÅ£ia ProfesioniÅŸtilor din Televiziunea Română, dar ÅŸi de alÅ£ii,  face rating, vrea să se extindă pe piaÅ£a internaÅ£ională, iar după dramoleta cu arestarea, ameninţă că va candida la preÅŸedinÅ£ie, în numele unui nou partid, botezat, nici mai mult, nici mai puÅ£in, "Partidul Poporului Român". Apoi Roman inlocuit cu propriul nume…  Să fie vreun secret genetic? (Aud că tatăl milionarului nu e nici el de ici de colo: a trimis o scrisoare preÅŸedintelui SUA, propunîndu-i să instaleze o bază militară americană la Caracal).
Cum să-Å£i explici un asemenea succes, cum să pricepi transformarea neantului în stea? Nu poÅ£i decît să citezi un admirator al OTV-ului, care, pe un blog, îi spunea tandru patronului: "ieÅŸti (sic!) cel mai tare!". 
Dan Diaconescu nu are decît un singur criteriu: audienÅ£a. Åži o singură abilitate: acomodarea la nivelul cel mai de jos al consumului public: cadavre pierdute, vraci providenÅ£iali, scandaluri politice ÅŸi de familie, dezvăluiri senzaÅ£ionale, prost-gust, trivialitate, sub-nutriÅ£ie intelectuală, hîrjoană calomnioasă, jeg… 
Justificarea? Lumii îi place! Lumea vrea! Lucrurile de genul ăsta îi plac, în orice caz, d-lui Diaconescu. Ä‚sta e universul lui, dacă nu cumva mă înÅŸel ÅŸi, de fapt, cînd nu e pe post, se dezmorÅ£eÅŸte niÅ£eluÅŸ răsfoind Shakespeare sau Rimbaud. 
Da, lumea vrea tot soiul de ieftinătăţi, tot soiul de stimulente pentru viscere. (Inmormantatra lui Sergiu Nicolaescu a fost un model de otevizare a Romaniei!). Mă mir că nu vedem încă pe OTV execuÅ£ii în direct, seriale porno, copii torturaÅ£i ÅŸi crime filmate "cu camera ascunsă".
Rating-ul ar deveni apocaliptic. Există, în fiecare din noi, o zonă inavuabilă de cruzime, curiozitate vicioasă, perversiune morală. A valorifica însă tocmai această zonă, a întărîta ce e mai rău în om, a face spectacol din mizerie, a convoca "publicul larg" la o extatică bălăcire în lături e cinic, e iresponsabil, e ucigător.
Sper că, din cînd în cînd măcar, Dan Diaconescu are mici insomnii, vagi neliniÅŸti sufleteÅŸti: în fond, e un periculos distribuitor de droguri, un instigator la disoluÅ£ie sufletească, la torpoare mentală, la sub-umanitate.  
Åži totuÅŸi, ni se spune – o spune Dan Diaconescu însuÅŸi – România se bucură să-i devoreze oferta. Am mai spus-o: nicăieri în lume (atîta cît pot vorbi din experienţă directă), nu există un asemenea post de televiziune. Există posturi comerciale, există emisiuni îndoielnice, dar nicăieri nu se îngăduie unui utilizator al eterului să livreze, zece ore pe zi, dejecÅ£ie pură. Nici o televiziune cît de cît responsabilă nu-ÅŸi invită spectatorii să savureze haznaua.
  Dacă însă România poate fi echivalată cu "fanii" OTV, atunci avem dreptul să spunem că România este o ameninÅ£are la adresa propriei ei siguranÅ£e naÅ£ionale. Nu teroriÅŸtii, nu corupÅ£ia ÅŸi cu atît mai puÅ£in presa în ansamblul ei. Ci România lui Dan Diaconescu! Aici atingem punctul central al perplexităţii ÅŸi al neliniÅŸtii. Căci în vreme ce CSAT face gafa de a-ÅŸi antagoniza întreaga lume gazetărească, punînd-o pe aceeaÅŸi listă cu Bin-Laden, membri marcanÅ£i ai aceleiaÅŸi instituÅ£ii, de la preÅŸedinte la prim-ministrul Boc, de la unii membri ai cabinetului la parlamentari subÅ£iri "de-ai noÅŸtri" au consimit să apară la OTV.
Cine critică puterea n-o poate face decît interesat ÅŸi se face vinovat de trădare. Cine omoară, seară de seară suflete, e frecventabil. Ba chiar manipulat…  Traian Băsescu a facut "în direct" schimb de bancuri cu Dan Diaconescu, îi răspunde ÅŸugubăţ la întrebări de genul "v-aÅ£i înÅŸelat vreodată nevasta?" sau "care din fetele din studio vă place mai mult?" ÅŸi stabileÅŸte că 99% dintre români ascultă cu plăcere manele, (precizînd, totuÅŸi, că el personal e mai "elitist": se distrează cu colinde "chiar ÅŸi vara")…  
Åžtiu, aÅŸa-i politica! E vorba de "fineÅ£uri" electorale, de strategice jocuri de picior. Dar asta,desi a  a trecut… nu  face decît să-mi sporească îngrijorarea faţă de maladia naÅ£ională întruchipată de OTV. Åži să-mi amplifice teama faţă de România lui Dan Diaconescu…(ajunsa in Parlament)
     

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.