Analize gratuite la anu` si la multi ani!

Analize gratuite la anu` si la multi ani!

0 276

Nu cred ca mai sunt multi in Romania care sa mai creada in ?minunile portocalii si sa nu recunoasca ca o minune nu poate tine decat trei zile!


Dupa ce a fost lansat cu surle si trambite de ministrul sanatatii, Programul de analize gratuite pentru toata populatia Romaniei, a fost amanat.


Nu reprogramat ci amanat!


La prima cuvantare despre acest program, romanul se si vedea pana la sfarsitul anului 2007 cu analizele facute la zi de ar fi umplut de invidie nu numai pe est europeni ci chiar si pe vestici. Era un exemplu pentru toata lumea care se vrea civilizata, cum ca noi romanii stim si putem sa ne facem treaba. Putea fi si un cadou in caz de anticipate! Ar fi oglindit starea de sanatate a natiunii, ar fi oglindit urmele democratiei sanatoase din ultimii ani, ar fi stat la baza reformei din sanatate, a unor programe reale ce cu siguranta ar fi fost finantate de vestici, etc ?…. Fara sa se dezminta, fostul purtator de vorbe al PNL, convingandu-ne inca odata de singurul sau merit de a ajunge ministru (cele profesionale nu le remarcase nimeni), ne pune in fata patentarii unei variante balcanice: amanarea amanarii (o sa facem, o sa vedem, o sa tinem cont, o sa…)!


Nu se stie cat timp va fi amanat, dar cert este ca programul nu va incepe pe 8 ianuarie, asa cum ne-a promis Eugen Nicolaescu.


Multi, inclusiv noi, am crezut in minunea promisa de Nicolaescu.


De ce oare o fi asa de credul romanul ? Cu ce se alege cetateanul din promisiunile acestei clase politice, care una promite in campania electorala, alta la intrarea la guvernare, de la cei care, citandu-l pe presedintele Basescu – compun sistemul ticalosit ?


?


Ministrul Sanatatii da vina pe parlamentari.


Dupa principiul (tot romanesc?) vinovati sunt altii, Nicolaescu, un alt Escu ajuns ministru, da vina spre Parlament. Ei bine, ce au facut acestia? Au facut-o, cum zice romanul – de oaie!


Au votat in asa fel incat libertatea de decizie a ministrului Sanatatii Noastre, cica, ar fi cumva restransa.


Dl. Eugen Nicolaescu ne explica : „Tot programul era conceput prin Ordin al ministrului, iar ordinul era pregatit. Parlamentul a spus NU, sa se aprobe prin Hotarare de Guvern”. Adica sa raspunda cine a promis! Ei si! Daca doreau aplicarea acestui program ar fi facut-o! Si ce daca domnule, nu se putea muta ”mortul” pe str. Doamnei, ca in bancul cu militianul care nu stia sa scrie numele strazii Edgar Quinet. Nu se poate transforma un Ordin intr-o Hotarare de Guvern? Se poate, dar nu se vrea!


“Trebuie sa o luam cu totul de la inceput. Dupa 1 ianuarie, cand va intra in vigoare legea bugetului (inca nevotata si mai ales nepromulgata de presedintele Basescu, n.n.), “…trebuie reluate toate procedurile”, ne minte ministrul Nicolaescu.


Pana acum, Programul de analize pentru evaluarea starii de sanatate a fost contestat in mai multe randuri de parlamentari PD, PSD si ultima moda chiar PNL-isti.


De asemenea, impotriva lui s-au pronuntat si medicii si directorii de spitale, care nu au fost mai blanzi cu “programul”, acestia ?afirmau ca altele sunt prioritatile sanatatii in acest moment si nu analizele pentru toata lumea.


Singurii multumiti, in afara de cetatenii care nu isi pot permite un asemenea efort financiar, au fost medicii de familie, care urmau sa fie platiti mai bine si primeau si cate un laptop.


Reamintim ca ministrul Eugen Nicolaescu motiva initierea programului, a carui costuri se ridica la noua sute de milioane de lei noi, prin dorinta de a afla de ce boli sufera romanii. Erau informatii utile pentru realizarea urmatoarelor programe de preventie, pentru fundamentarea ulterioara a cheltuirii fondurilor din domeniul sanatatii.


Poate ca nu s-a dorit ca si acest program, ca altele anuntate de cocori sau de portocalii, sa fie doar o lovitura de imagine. Poate ca vor fi luate in serios lucrurile si vom trece de la managementul la plesneala, aspect definitoriu al actualei clase politice, la asezarea temeinica a unui set de programe care sa imbunatateasca sanatatea si viata romanilor.


?


Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.