ANAF – termina microintreprinderile

ANAF – termina microintreprinderile

0 92

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va inregistra din oficiu ca platitori de impozit pe profit microintreprinderile care pana la finele anului trecut au platit impozit pe venit, se arata intr-un comunicat al agentiei.
„Conform Codului de Procedura Fiscala si urmare a modificarii regimului de impozitare, aceasta categorie de contribuabili are obligatia depunerii la organul fiscal a declaratiei de mentiuni 010. Pentru a evita aglomeratia la unitatile fiscale, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a emis un ordin potrivit caruia organele fiscale vor modifica, din oficiu, vectorul fiscal pentru contribuabilii aflati in prezent in aceasta situatie”, se arata in comunicat.
ANAF mai arata ca, incepand cu anul 2010, acesti contribuabili nu mai beneficiaza de derogarea privind declararea si plata trimestriala a impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din salarii, acestea urmand sa fie declarate si platite lunar.
Ministerul Finantelor a confirmat miercuri ca, de la 31 decembrie 2009, microintreprinderile nu vor mai plati impozit pe venit, aratand ca acesta a avut o aplicabilitate limitata in timp. Astfel, pe cale de consecinta, incepand cu 1 ianuarie 2010, prevederile Titlului IV ½Impozit pe veniturile microintreprinderilor½ din Codul fiscal, normele metodologice de aplicare corespunzatoare, precum si alte prevederi incidente acestui sistem, nu mai produc efecte juridice.
Prin urmare, incepand cu data de 1 ianuarie 2010, microintreprinderile care pana la data de 31 decembrie 2009 au aplicat prevederile Titlului IV din Codul fiscal, vor intra in categoria contribuabililor platitori de impozit pe profit, potrivit Titlului II ½Impozitul pe profit½ din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.