An greu pentru agricultura in judetul Mures

An greu pentru agricultura in judetul Mures

0 94

Pentru o tara care in trecut era denumita granarul europei am ajuns destul de rau. Altadata o ramura de baza, agricultura a ajuns un hobby la romani. Din comodidate sau din lipsa sprijinului statului, romanii nu prea se mai inghesuie sa cultive, faptul ca am ajuns sa mancam legume si fructe, „incolore, inodore si insipide” din te miri ce tara, fiind o consecinta fireasca a lucrurilor.
O stire venita din judetul Mures confirma spusele de mai sus. In judetul Mures, pana la aceasta ora sunt cultivate doar 9% si suprafetele agricole, desi pana acum, insamantarile ar fi trebuit sa fie realizate in proportie de 80 la suta. Liviu Timar, seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare rurala Mures, a declarat ca doar 7% din culturile de prima urgenta cum ar fi ovaz, grau de primavara, mazare sau sfecla de zahar au fost insamantate pana la aceasta data in timp ce procentul ar fi trebuit sa fie de 80%. „In conditiile in care luna aprilie nu va fi una buna, s-ar putea sa avem probleme cu culturile de prima urgenta. Suntem intr-o situatie in care depindem de timp”, a declarat Timar, care a adaugat ca, in timp ce in alte tari ale UE o asemenea intarziere poate fi depasita datorita automatizarii si a utilajelor moderne, in Mures luna aprilie va fi una aglomerata si va creea dificultati agricultorilor. „Din pacate, dotarea nu ne permite sa facem lucrarile intr-o perioada foarte scurta. Asta inseamna ca in perioada imediat urmatoare va fi un volum foarte mare de munca”, a conchis seful DADR Mures.
Exista si vesti mai bune. In ceea ce priveste insa culturile de toamna, Liviu Timar spune ca prognozele arata ca, spre exemplu, recolta de grau de toamna in acest an ar putea fi una multumitoare. Seful DADR Mures spune insa ca rezultatele vor fi influentate si de capacitatea fermierilor de a trata corespunzator terenurile cultivate in perioada urmatoare, costurile la hectar fiind insa destul de ridicate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.