Ambasadorul Nicholas Taubman – good-by !

Ambasadorul Nicholas Taubman – good-by !

0 122

Dupa trei ani de mandat, ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti, Nicholas Taubman, i-au trebuit mai putin de 20 de minute pentru a-si lua la revedere de la o tara pe care, de altfel, a gasit-o foarte primitoare. Intr-un discurs presarat cu numeroase critici la adresa Romaniei, Nicolas Taubman a tinut sa sublinieze ca vorbeste ca un prieten al acestei tari, despre care crede ca are in fata un viitor luminos.
„Cei trei ani scurti petrecuti aici m-au facut sa cred cu toate fortele in aceasta tara. Astept cu nerabdare sa urmaresc succesul sau, insa numai romanii il pot face posibil”, a declarat Taubman.
Laudele din discursul ambasadorului s-au axat pe „dezvoltarea continua a parteneriatului strategic” dintre Romania si SUA, dar si pe realizarile din ultimii trei ani, aici fiind mentionata noua fabrica a companiei Ford Motors Craiova.
Taubman a trecut pe lista realizarilor sale un turneu in Statele Unite ale Americii, menit sa atraga cat mai multi investitori americani. El spune insa ca investitorii americani se feresc sa faca investitii pentru ca materiile prime si produsele finite nu pot fi transportate eficient pe drumurile din Romania si folosind sistemele de transport de aici. Astfel, transportul este o problema urgenta pe care Romania trebuie sa o rezolve, insa Taubman nu crede ca Bechtel impiedica acest proces.
Ambasadorul SUA spune ca lucrarile la Autostrada Transilvania sunt conform programului si conform contractului semnat. „Calitatea acestei autostrazi este una foarte ridicata la standarde NATO si UE si cred ca Bechtel a dovedit ca stie ce are de facut”, a declarat Taubaman.
Cititi discursul ambasadorului SUA, Nicholas Taubman (pdf)
Dupa Transporturi, Nicholas Taubman crede ca serviciile medicale sunt a doua prioritate a Romaniei. De altfel, ambasadorul SUA si-a exprimat regretul asupra faptului ca nu a avut timp sa se ocupe si de aceasta problema.
„As fi rezolvat aceasta problema, dar este un proces complex care necesita foarte mult timp pentru a fi finalizat”, sustine acesta. El mai spune ca serviciile medicale din Romania sunt bune, dar inconsistente.
Desi, in trecut, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, i-a reprosat acuzele aduse sistemului de guvernare din Romania, Nicholas Taubman a continuat sa critice nivelul coruptiei. El spune despre coruptie ca nu va fi eradicata pentru ca acest lucru nu este posibil in nicio tara din lume, nici in SUA, nici in Marea Britanie.
„Problema este ce faci cand o descoperi (n.r. coruptia). Aici este cheia ca cei responsabili sa raspunda in fata legii si sa ai legi care sa ii pedepseasca pe cei care fac astfel de coruptii”, sustine Nicholas Taubman.
Nicholas Taubman a mai declarat ca, in cursul lunii noiembrie, va fi semnata o declaratie cu privire la programul Visa Waiver. Acesta a reamintit ca rata de respingere a cererilor de viza reprezinta una dintre marile probleme in acest caz.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.