Ambasadorul Elveției a fost oaspetele Colegiului de Informatică „Grigore Moisil“, cu prilejul...

Ambasadorul Elveției a fost oaspetele Colegiului de Informatică „Grigore Moisil“, cu prilejul zilei instituției de învățământ, care a împlinit 81 de ani

0 185

Excelența Sa, Arthur Mattli, ambasadorul Confederației Elvețiene în România, a participat astăzi, alături de primarul George Scripcaru și viceprimarul Costel Mihai, la sărbătorirea celor 81 de ani de existență a Colegiului de Informatică „Grigore Moisil“. Excelența Sa a avut ocazia să viziteze liceul, modernizat prin proiectul „Renovarea clădirilor municipale și a școlilor utilizând tehnologii de construcții inteligente“, cofinanțat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român.

Ambasadorul s-a arătat extrem de mulțumit de rezultatul proiectului, în ciuda faptului că, așa cum se știe, acesta a fost întârziat de o firmă spaniolă care nu și-a mai onorat obligațiile contractuale, fiind necesară eliminarea firmei, înlocuirea ei cu RIAL și finalizarea lucrărilor în regim de urgență, astfel ca măcar semestrul al doilea să îi găsească pe elevii informaticieni în clădirea cu care s-au obișnuit.

„Îi mulțumesc domnului primar pentru buna implementare a acestui proiect. Este a treia mea vizită la Brașov. În prima vizită, eram puțin îngrijorat, pentru că proiectul era întârziat, în a doua vizită eram plin de speranță, pentru că domnul primar mi-a arătat cum dorește să rezolve această problemă, iar astăzi vreau să-i mulțumesc și să îl felicit, pe el și întreaga echipă care a realizat acest proiect, pentru modul în care au finalizat lucrarea și au rezolvat problemele cauzate de cei care au câștigat inițial licitația. Pentru noi este un proiect de care suntem foarte mândri, pentru că deschide o serie de bune practici în privința restaurării, eficientizării energetice și îmbunătățirii condițiilor de lucru pentru elevi și profesori“, a declarat ambasadorul Elveției, care s-a arătat extrem de încântat că țara sa a contribuit cu peste 2 milioane de dolari la reclădirea acestei unități de învățământ și că, lăsând la o parte dificultățile de finalizare a contractului, „banii au fost cheltuiți foarte bine“, iar modelul aplicat va putea fi extins și în alte școli din municipiu.

De altfel, reprezentantul Elveției a ținut să precizeze că țara pe care o reprezintă  a aprobat deja o „fază a doua“ a programului de cooperare, după ce în prima fază au fost alocate 181 de milioane de franci elvețieni. Hotărârea a fost aprobată în luna decembrie de legislativul elvețian și este într-o fază de negociere cu guvernul român și de finalizate a unor proceduri birocratice, însă există certitudinea că acest acord va fi încheiat și că va fi axat în special pe  parteneriate de tip dual din cadrul instituțiilor de învățământ, în așa fel încât materiile să fie aplicate pe domeniile cerute de piața muncii.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.