Ambasada americană din Ierusalim, pariul riscant al lui Donald Trump”!

Ambasada americană din Ierusalim, pariul riscant al lui Donald Trump”!

0 101
Evenimentul cel mai important al acestei saptamani rămâne inaugurarea  ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, un eveniment care, după cum era de aşteptat, a stârnit protestele palestinienilor. „Pompa, ceremonia şi entuziasmul sunt cele care marchează evenimentul de la Ierusalim”, relatează cotidianul israelian „The Jerusalem Post”,
Dar, la doar câţiva kilometri depărtare de noua ambasadă, în Cisiordania a fost declarată o „Zi a Mânei”, la care s-au adăugat masivele demonstraţii din cadrul „Marşului Reîntoarcerii”, organizate în Fâşia Gaza cu participarea a peste 100.000 de protestatari”, adaugă acelaşi ziar.
Iar urmările nu s-au lăsat aşteptate: „Forţele israeliene au omorât zeci de palestinieni şi au rănit alţi 900 în timpul protestelor din Gaza”, relatează ziarul egiptean „Al-Ahram”. „Sute de refugiaţi palestinieni din Liban au protestat, luni, pe stăzile oraşului Sidon în urma inaugurării ambasadei Statelor Unite din Ierusalim”, aflăm din cotidianul libanez „Daily Star”.
Un ziar de limbă arabă este categoric: „Ierusalimul se află pe un pământ moştenit ce aparţine arabilor”, afirmă ziarul „Kuwait Times”.
Reacţiile americanilor nu au întârziat nici ele.
Cei care provoacă violenţe sunt parte a problemei, nu a soluţiei”, avertiza ginerele preşedintelui Donald Trump, un politician si tanar si abil si pe bune, si destept: Jared Kushner, citat de ziarul israelian „Ha’aretz”. Şi totuşi, în alocuţiunea sa de felicitare, preşedintele american a susţinut că „Statele Unite sunt hotărâte să faciliteze un acord de pace durabil”, după cum subliniază acelaşi „Ha’aretz”.
„Mai poate Europa să salveze acordul nuclear cu Iranul după ‘sabotajul lui Trump?”, se întreabă revista americană „Forbes”. Iar agenţia moscovită de ştiri Ria Novosti transmite că, în opinia Iranului, „deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim este ‘o mare ruşine’”.
Rămânem în Orientul Mijlociu, unde, în Irak, recentele alegeri provoacă surprize. „Alegătorii irakieni par să respingă Statele Unite, optând pentru prelatul populist Moqtada al-Sadr”, informează cotidianul american „The Wall Street Journal”. Acelaşi ziar afirmă că „al-Sadr ar putea fi noul premier”. Din ziarul de limbă arabă „Asharq al-Awsat” aflăm că, în urma rezultatelor preliminare, Al-Sadr conducea în şase dintre cele 18 provincii irakiene, iar, în patru dintre ele, se afla pe locul al doilea”.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.