Am strans robinetul de gaz inaintea rusilor

Am strans robinetul de gaz inaintea rusilor

0 85

Iarna nu-i ca vara e o sintagma care sta bine nu doar pe sosele, ci se potriveste teribil si pe calorifer. Daca in vara Romania juca ambidextra la doua conducte – Nabucco si South Stream – a fost de-ajuns ca Rusia sa stranga doua ganguri robinetul de gaz in toiul iernii ca sa ne amintim cat de dependenti suntem de gazul rusesc. Nu atat cat alte tari europene, cei-i drept. Cele 30 si ceva de procente pe care le importam de la rusi ne face sa parem chiar lejer independenti in comparatie cu Cehia, de pilda, care se incalzeste cu gaz rusesc in proportie de peste 70%. Asigurarile previzibile ale autoritatilor cum ca ne-am descurca suficient din resurse proprii tin de cald doar pensionarilor si disperatilor din Romania care au semnat inca din toamna ca nu doresc sa li se furnizeze caldura in aceasta iarna.
Daca lovitura data de rusi pe conducta nu ne afecteaza atat de tare este din alte motive decat buna gestionare a resurselor proprii. Antidotul la criza gazului ne vine tot dintr-o criza. Strangerii robinetului rusesc i-am raspuns inca mai abitir cu inchiderea lui pe stil romanesc. Debitul diminuat al gazului ne gaseste cu marii consumatori industriali inchisi sau pe cale de a o face. Mari combinate precum Doljchim sau Azomures au inchis portile si, ca masura de prevedere la abandonarea halelor, au inchis si robinetul de gaz. Asa ca, atat cat ne dau rusii plus ce mai pompam in conducte din rezerve ne ajunge sa incalzim locuintele si sa tinem in viata consumatorii industriali inca functionali.
Rusesc sau nu, gazul ne va arde cel mai tare odata cu emiterea facturilor pentru decembrie 2008. Abia atunci vom trai paradoxul ca gerul de-afara a dezghetat totusi ceva si anume costul intretinerii. Dupa ce, de bine de rau, s-au incalzit in apartamente, locatarii asteapta infrigurati sa vada afisat consumul pe decembrie. La Brasov, ceva mai optimist decat abonatii casnici este CET-ul, care spera sa-si refaca stocul de carbune si da asigurari ca nu i se va intrerupe alimentarea cu gaz din pricina datoriilor.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.