Am scapat de salvgardare

Am scapat de salvgardare

0 79


In raportul de tara privind Romania, Comisia Europeana apreciaza ca tara noastra a continuat ?progresele in ce priveste reforma justitiei si nu recomanda aplicarea clauzei de salvgardare. „In primele sase luni de dupa aderare, Romania a continuat sa faca progrese in remedierea slabiciunilor care ar fi putut impiedica o aplicare eficienta a legislatiei si programelor europene. …Daca Romania continua sa isi urmeze eforturile de reforma in mod coerent, nu ar fi potrivit sa fie evocata clauza de salvgardare din tratatul de aderare”, se arata in raport.


Asadar, pana la mijocul lui 2008 putem respira usurati. Atunci va fi intocmit un nou raport, conform calendarului stabilit prin Mecanismul de Verificare si Cooperare,


Daca in linii raportul este pozitiv, exista cateva puncte asupra carora CE isi exprima ingrijorarea. Aceste aspecte vizeaza lipsa unei practici unitare de restituire a proprietatilor, calitatea angajatilor din sistemul judiciar si lipsa de progres in ce priveste modificarea codului de procedura penal.


De asemenea oficialii europeni isi manifesta ingrijoarea privind eficienta si independenta Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care ar trebui sa functioneze incepand din octombrie.


?„Per total, Romania a facut progrese substantiale in rezolvarea acestui obiectiv asumat, totusi ramane ca acest progres sa fie confirmat in practica”, concluzioneaza raportul.


Bianca Sorescu


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.