Alternativa în bani la toate tipurile de tichete o eroare care va...

Alternativa în bani la toate tipurile de tichete o eroare care va produce mari pierderi economiei naținale!

0 48

Ultimele bazaconii care circuclă în legătură cu intenția guvernanților de a introduce alternativa în bani la toate tipurile de tichete din piață stârnește multe reacții și multă nemulțumire.
Iată un comunicat al Federaţei Columna-SCOR care îşi exprimă îngrijorarea faţă de această variantă şi subliniază că aceasta ar aduce pierderi semnificative pentru toată economia naţională.

Federaţia Columna-SCOR a luat act cu îngrijorare de ultimele informaţii care circulă în spaţiul public, inclusiv în mass media, legate de intenţia Guvernului de a introduce alternativa în bani la toate tipurile de tichete, cu aceleaşi facilităţi fiscale, tichete de masa, vouchere de vacanţă, tichete cadou, tichete culturale, tichete de creşă, şi îşi manifestă profunda îngrijorare şi în acelaşi timp dezacordul faţă de această iniţiativă. Dorim să subliniem faptul că o eventuală transformare a tichetelor în bani ar duce la pierderi semnificative pentru toată economia naţională şi ar întoarce România în timp în ceea ce priveşte plăţile cu numerar. într-o lume care tinde constant la digitalizarea totală a plăţilor, în condiţiile în care unele ţări iau în considerare eliminarea completă a numerarului (vezi cazul Danemarcei), toate coroborate cu beneficiile aduse de plăţile digitalizate pentru fiscalizarea operaţiunilor economice. Guvernul României doreşte reîntoarcerea ţării în timp, prin încurajarea plăţilor cash, reactivarea economiei subterane şi blocarea evoluţiei ţării”, susţin reprezentanţii Federaţiei într-un comunicat remis presei, marţi.
„Practic statul doreşte sa ne pună la dispoziţie mecanisme de alimentare a economiei subterane şi de încurajare a retragerilor la ATM-uri. În plus, acordarea sumelor în bani denaturează însuşi scopul avut în vedere de legea generală aplicabilă regimului juridic al tichetelor, respectiv legea nr 165/2018. Ne exprimăm, totodată, surprinderea faţă de tendinţa constantă şi inexplicabilă a mediului politic de a distrage, altera, ori elimina din economie mecanisme care şi-au dovedit eficienţa în timp”
, precizează sursa citată.

Tichetele de masă sunt utilizate la scară largă în România – un stimulent util, atât pentru angajaţi
„Tichetele de masă trebuie să poată fi utilizate în continuare pe carduri, astfel încât utilizarea acestora să poată fi controlată, iar sumele decontate comercianţilor care deţin terminale POS pentru înlesnirea plăţilor cu acest tip de carduri să fie fiscalizate integral. Ar trebui să ne uităm şi la situaţia din ţările vecine, unde măsuri similare au efect efecte dezastruoase, cum este cazul Cehiei, unde, după 2 ani de la introducerea alternativei în bani la tichete, se constată că măsura costă bugetul public anual între 146 milioane euro şi 215 milioane euro. Tot astfel, studii recente apărute public arată că înlocuirea tichetelor de masă cu numerar ar duce la scăderea cifrei de afaceri a companiilor care oferă servicii de servire a mesei cu până la 30%, iar asta va însemna pierderi de aproximativ 6 miliarde de lei”.
„În încheiere, dorim să atragem atenţia că astfel de măsuri cu impact major în economie nu pol fi adoptate peste noapte şi pe baza unor criterii doar de unii ştiute, acestea impun în mod necesar implicarea în discuţii a tuturor actorilor din economie impactaţi şi analizate cu toată seriozitatea împreună cu aceştia
„, punctează federaţia Columna Scor.

NOTA
Federația „Columna” are ca obiective principale apărarea și promovarea drepturilor și libertăţilor fundamentale ale membrilor sindicatelor afiliate și interesele acestora în domeniul economic, social și profesional.
Federația „Columna” este organizația care duce o luptă continuă cu instituțiile statului în vederea reprezentării cât mai corecte a drepturilor angajaților, oferind membrilor de sindicat protecție împotriva concedierilor, reducerilor de personal sau sancțiunilor disciplinare inechitabile. Toate acestea sunt asigurate de o echipă de juriști competenți.
La nivelul Administrației Publice Locale era imperios necesară înființarea unui sindicat dedicat comunelor și orașelor. Acesta este SCOR. Liantul constituirii sindicatului este Corpul Profesional al Secretarilor Generali ai Comunelor din România, reprezintă o garanție de profesionalism și continuitate a viitoarei structuri sindicale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.