Alte 10 motive pentru care Basescu ar trebui suspendat

Alte 10 motive pentru care Basescu ar trebui suspendat

0 255

Exista un plan de suspendare din nou din functie a presedintelui Traian Basescu, declara cu putin timp in urma intr-un interviu, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu. Presedintele a comentat si el intr-un interviu la Radio Romania Actualitati acest plan: “Sunt abordari neserioase. Sa-si aminteasca ce s-a intamplat in 2007”.
Pe site-ul Fundatiei Horia Rusu, apropiata PNL, a aparut insa o sinteza-manifest cu 10 motive pentru care seful statului ar trebui suspendat din nou din functie.
“Dupa ce Traian Basescu a intors spatele poporului, dupa ce s-a certat cu sinistratii si cu pensionarii, dupa ce i-a trimis pe profesori si medici in strainatate, 65% dintre romani si-au dat seama ca asa nu se mai poate. 65 % ar vota pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, daca s-ar organiza in acest moment un referendum, potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul de Politici Publice. Exista si alte sondaje cu rezultate similare. In aceste conditii, este evident ca Parlamentul ar trebui sa declanseze procedura de suspendare, pentru a tine cont de vointa poporului, atat de des invocat, pana mai ieri, de Traian Basescu”, se arata in documentul postat si pe platforma spunesitu.ro.
Cele 10 motive pentru care Basescu ar trebui suspendat:

1. A incalcat drepturile constitutionale ale cetatenilor romani
Prin promovarea si sustinerea masurilor de austeritate, implementate de catre Guvern, presedintele Traian Basescu a incalcat grav o serie de drepturi constitutionale: dreptul la munca, dreptul la un nivel de trai decent, dreptul de proprietate, dreptul la pensie, ocrotirea familiei etc.• Articolul 80, alineatul 2: „Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.”

2. A pus in pericol democratia
Parlamentul este institutia fundamentala pentru democratie. Presedintele a adus Parlamentului grave prejudicii de credibilitate si imagine, prin declaratiile denigratoare si presiunile asupra activitatii institutiei.
• Articolul 61, alineatul 1: „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii.”

3. A subminat autoritatea Parlamentului
In octombrie 2009, presedintele a desemnat ministrii interimari fara aprobarea Parlamentului, incalcand legea fundamentala si provocand un conflict de natura constitutionala.
• Articolul 85, alineatul 3: „Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru”.

4. A incercat sa controleze activitatea legislativa a Parlamentului
Presedintele a facut presiuni asupra parlamentarilor partidului de guvernamant in vederea sustinerii masurilor de austeritate promovate de acesta si asumate de Guvern. Astfel, Presedintele a incalcat principiul separatiei puterilor in stat.
• Articolul 77, alineatul 1 si 2: „(1) Legea se trimite, spre promulgare, Presedintelui Romaniei. Promulgarea legii se face in termen de cel mult 20 de zile de la primire. (2) Inainte de promulgare, Presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii.”
• Articolul 1, alineatul 4: „Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale.”

5. A pus in pericol libertatea presei
Deranjat de criticile la adresa sa si a Guvernului venite din partea unor jurnale si televiziuni, presedintele s-a folosit de calitatea sa de sef al CSAT si a introdus presa pe lista de vulnerabilitati in Strategia Nationala de Aparare a Tarii.
• Articolul 30, alineatele (1)- (4): Libertatea de exprimare
(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisa.
(3) Libertatea presei implica si libertatea de a infiinta publicatii.
(4) Nici o publicatie nu poate fi suprimata.”

6. A numit neconstitutional un judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei
In iunie 2010, presedintele l-a numit, in mod neconstitutional, pe Petre Lazaroiu, pentru un al doilea mandat de judecator la Curtea Constitutionala. Conform Constitutiei, judecatorii la CCR pot avea doar un singur mandat.
• Articolul 142, alineatul 2: „Curtea Constitutionala se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit.”

7. A fost partizan politic
De-a lungul mandatului sau, presedintele a adoptat o atitudine de partizanat politic, abandonand rolul de mediator. El s-a exprimat in repetate randuri cu privire la situatia din PDL, a sprijinit, a criticat si a dat sfaturi conducerii acestui partid.
• Articolul 84, alineatul 1: „in timpul mandatului, Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nicio alta functie publica sau privata”.

8. A creat tensiune intre stat si societate
Prin acuzatiile constante si denigrarea opozitiei politice si a unei parti a presei, presedintele a contribuit la divizarea Romaniei.• Articolul 80, alineatul 2: „(…) Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.”
9. A acaparat toata puterea executivaPresedintele Traian Basescu s-a comportat ca fiind seful Guvernului: a dat declaratii, a avut initiative legislative in numele acestuia si a avut intalniri foarte dese cu ministrii. Conform articolului 107 din Constitutie, Guvernul este condus de premier si nu de presedinte, actiunile acestuia din urma incalcand principiul separatiei puterilor in stat.
• Articolul 107, alineatul 1: „Primul-ministru conduce Guvernul si coordoneaza activitatea membrilor acestuia, respectand atributiile ce le revin. De asemenea, prezinta Camerei Deputatilor sau Senatului rapoarte si declaratii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate.”
• Articolul 1, alineatul 4: „Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale.”

10. A deturnat vointa electoratului
In contextul caderii, la 13 octombrie 2009, a Guvernului Boc I, Presedintele Traian Basescu a ignorat propunerea de premier venita din partea partidelor parlamentare, desemnand un prim-ministru, fara a tine cont de rezultatul alegerilor.
De asemenea, si in decembrie 2009, a existat o majoritate clara, asumata si transparenta in Parlament, care a sprijinit un candidat la functia de prim-ministru. Presedintele a consultat partidele parlamentare, dar nu a tinut cont de aceasta propunere, incalcand art. 103, alin. 1.
• Articolul 103, alineatul 1: „Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.”
„Ne-am saturat de dumnevoastra, domnule presedinte”, s-a putut auzi din multime.
Intrebat de cineva din multime daca traieste bine, presedintele a raspuns: „Nu prea, am o multime de greutati pe cap”.
Presedintele s-a plimbat timp de aproximativ o jumatate de ora in zona falezei din fata Cazinoului din Constanta, a facut fotografii cu cativa copii si a vorbit cu parintii acestora, carora le-a spus ca este o situatie de criza si ca toata lumea trebuie sa inteleaga acest lucru.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.