Alimentele la romani

Alimentele la romani

0 144

Ultimele zile ale saptamanii trecute au dovedit, inca odata, cat de mica este puterea de cumparare a romanilor, chiar daca s-au putut consemna mariri de salarii si pensii la sfarsitul anului trecut si la inceputul acestui an. Caci, in paralel, si preturile au dovedit o miscare ascendenta.
Acest lucru a fost resimtit mai ales de cei care ieri au sarbatorit Invierea si imprejurarile i-au obligat la mai multe cumparaturi ca de obicei, dar si de ortodocsii care, fiind si ei oameni, trebuiesc sa manance pentru a exista, chiar daca se afla in post, sau poate cu atat mai mult, avand in vedere necesitatea unui regim special de alimentatie in cadrul zilelor de post.
Intamplator sau nu, avand in vedere aceasta perioada a anului, Biroul European de Statistica (Eurostat) a dat publicitatii o concluzie deloc imbucuratoare: Romania se afla pe primul loc in ce priveste diferenta dintre venit si preturile practicate, comparativ cu celelalte tari din Uniunea Europeana. In aceste tari, ori preturile sunt cam aceleasi, in schimb veniturile sunt mai mari, ori, la un venit relativ egal, preturile sunt mai mici – vezi Bulgaria, unde preturile, la un venit egal cu cel al romanilor, preturile sunt cu circa 20% mai mici.
Facand comparatia se poate constata ca motivarile cu actuala conjungtura internationala etc. sunt, in cea mai mare parte, basme, plusul de castig obtinut prin scumpiri – nu neaparat mari, ci cu picatura, dar la toate produsele de stricta necesitate si larg consum – intrand in cateva buzunare larg deschise, din tara si din afara. Este cunoscut scandalul fiintat de modul de existenta si practicile marilor lanturi de supermarketuri.
Presedintele Fundatiei pentru Promovarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii (FPIMM), domnul Mircea Suman, prin concluzia sa, pune degetul pe rana:
“Este vorba despre o goana permanenta pentru cresterea profiturilor pe spatele populatiei, fenomen care este amplificat de lipsa de preocupare a autoritatilor pentru incurajarea productiei romanesti. Intr-o economie de piata preturile sunt stabilite in mod liber fara nicio interventie din partea autoritatilor, insa o productie consistenta poate dicta reducerea preturilor.”
Iar presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri “Pro Invest” Brasov, Ciprian Visan, arata ca:
“Singura solutie este interventia asociatiilor profesionale din domeniul industriei alimentare si agricole prin care sa determine o presiune pentru ca, in final, producatorii sa obtina pretul real, iar hypermarketurile sa se multumeasca cu profiturile obtinute din comisioanele aplicate la vanzari”
Pe domnul Visan il mira faptul ca institutiile statului, si in primul rand Consiliul Concurentei, parca dorm, in loc sa se autosesizeze si sa actioneze in consecinta.
Este bine ca se aud tot mai mult glasuri autorizate care se fac ecoul nemultumirii masei de cumparatori, glasuri ce vor trezi pe cei indrituiti sa schimbe starea de lucruri. Dar drumul este lung si buzunarul romanului tot mai scurt.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.