Alimentatie: modelul francez!

Alimentatie: modelul francez!

0 68

Trei mese pe zi, la ore regulate si alaturi de familie, adeseori: acest model alimentar, tipic francez, „contribuie la limitarea riscului obezitatii”, afirma un centru de cercetari pentru studiul si observarea conditiilor de viata, care noteaza ca proportia obezilor este de doar 14,5% in Franta, fata de 26,9% in Statele Unite, relateaza AFP.
Potrivit studiului publicat luni de Credoc, mai multe analize conduc la concluzia ca „acordarea unei mai mari atentii fata de modelul alimentar si de traditiile culinare reprezinta un mijloc bun de prevenire a obezitatii”.
Una dintre caracteristicile modelul alimentar francez este aceea ca „majoritatea aportului energetic are loc in timpul meselor” (90,2%), la polul opus aflandu-se modelul american, unde 21,6% din calorii sunt absorbite in afara meselor.
In Franta, alimentatia se concentreaza in trei mese principale, compuse din mai multe feluri de mancare. Mesele in Franta reprezinta „un necesar al vietii in societate”, pe cand in Statele Unite „a te hrani este considerat un act tehnic”.
Aceasta consideratie acordata actului alimentar poate explica partial numarul mult mai mic de obezi intalnit in Franta, comparativ cu SUA, desi nu trebuie neglijati nici alti factori, ce tin de genetica sau activitatea fizica.
In Franta, 15% dintre mese sunt festive, respectiv dureaza peste o ora si sunt luate impreuna cu alte persoane, la prieteni sau la restaurant.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.