Aliantei Civilizatiilor la Madrid

Aliantei Civilizatiilor la Madrid

0 80

?


O initiativa pentru Mileniul III, menita sa promoveze intelegerea intre diferitele culturi, sa reduca diferentele si prejudecatile dintre lumea occidentala si cea araba.
Lideri politici si reprezentanti ai unor institutii internationale si regionale, alaturi de membri ai societatii civile, se intalnesc la Madrid, in cadrul primul forum al asa-numitei „Aliante a Civilizatiilor”.


Forumul este organizat sub egida ONU, iar din partea Romaniei participa ministrul de externe, Adrian Cioroianu.


Jos? Luis Rodr?guez Zapatero, premierul spaniol, este cel care a inaugurat prima editie a forumului „Alianta Civilizatiilor”.


Cu acest prilej secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a lansat un apel liderilor nationali prezenti la forum sa intreprinda actiuni concrete care sa puna in practica declaratiile de intentii privind importanta de a construi punti de incredere intre civilizatii. Ban Ki-Moon a subliniat ca, „…amenintarile sunt teribile, comunitatea internationala detine raspunsurile. Este usor sa vorbim despre incredere, promovarea pacii, progrese in apropierea culturala, dar este mult mai dificil sa traducem aceste nobile cuvinte in actiuni specifice care pot schimba perceptii; niciodata pana acum nu a fost nevoie de atata dialog constructiv intre indivizi, comunitati, culturi si natiuni”.


Inaltul reprezentant al ONU pentru Alianta de Civilizatii”, Jorge Sampaio, si-a exprimat convingerea ca aceasta este initiativa corecta si este rezultatul vointei politice impartasite pentru actiunea impotriva problemelor culturale si religioase si a amenintarilor la adresa pacii si securitatii in lume.


„Dialogul nu este usor si chiar poate sa se transforme in monolog sau sa devina tacere, ceea ce poate alimenta atitudini extremiste. „Alianta” va fi un instrument al ONU pentru a construi pacea si a ajuta la gasirea raspunsurilor la dificultatile mari din lume. De aceea, „Alianta” nu trebuie sa se transforme intr-un instrument birocratic, ci intr-unul in care statele pot sa lucreze impreuna pentru acelasi obiectiv” a declarat Sampaio.


Este evident „Alianta Civilizatiilor” este o forma importanta de a face fata extremismului si de a elimina diviziunile care ameninta lumea, o sansa in vederea promovarii dialogului intercultural.


?


Vlad T.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.