Alianta PNL si PC la start!

Alianta PNL si PC la start!

0 106

Protocolul de alianta dintre Partidul Conservator si Partidul National Liberal a fost semnat, luni, la Palatul Parlamentului, in prezenta conducerilor celor doua formatiuni. Pentru constituirea aliantei au votat, anterior, conducerile celor doua formatiuni. In timp ce conservatorii au votat in unanimitate pentru alianta de centru-dreapta, la PNL au existat trei voturi impotrova si o abtinere.
Liberalii si conservatorii au decis, in document, ca denumirea noii constructii politice sa poarte numele de „Alianta de Centru – Dreapta Partidul National Liberal-Partidul Conservator’, cu denumirea prescurtata ‘ACD’, avand ca semn permanent o sageata inscrisa in patrat sub care se afla denumirile prescurtate ale celor doua partide PNL-PC.
Partidele membre ale Aliantei nu vor initia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor celor doua partide si, in toate situatiile, deciziile organismelor de conducere ale Aliantei se iau prin consens.
Documentul stipuleaza ca deciziile Aliantei sunt publice, dar dezbaterile in forurile de decizie ale Aliantei sunt confidentiale pana la luarea unei decizii. De asemenea, conflictele publice intre membrii partidelor, precum si atacurile publice impotriva unor colegi sau a unui partid din Alianta nu sunt permise. Ministrii si ceilalti reprezentanti ai Aliantei in administratia publica centrala sau in structurile deconcentrate ale acesteia nu pot adopta pozitii publice polemice fata de deciziile luate de colegi in domeniile proprii de competenta.
Consiliul National de Conducere – CNC – este format din cate 4 reprezentanti ai conducerilor celor doua partide, desemnati si revocati potrivit procedurilor interne ale fiecarui partid.
Alianta de Centru-Dreapta PNL-PC va fi inregistrata azi (marti) la Tribunalul Bucuresti, au declarat, pentru AGERPRES, surse din PC.

Declaratii si reactii
Crin Antonescu despre alianta cu PC: O actiune politica benefica

Constituirea Aliantei de centru-dreapta PNL-PC este o actiune politica benefica pentru scena politica romaneasca de astazi, a declarat luni presedintele PNL, Crin Antonescu, dupa semnarea protocolului de colaborare intre cele doua partide. Potrivit lui Antonescu, la baza acestui protocol au stat compatibilitatea programatica si doctrinara a celor doua partide.
Crin Antonescu a declarat ca are constiinta „clara” dupa ce partidul pe care il conduce a facut acest pas si este onorat sa fie coleg cu „oamenii din PC”.
„Am semnat acest protocol fara nicio retinere in ciuda asediului propagandistic dezlantuit de la aflarea vestii despre aceasta alianta impotriva noastra, a mea personal, in special. E important sa am constiinta clara – si o am – a faptului ca facand aceasta alianta nu incalc cu nimic principiile PNL sau ale mele, ca este o alianta destinata tocmai transpunerii in realitate (…) a acestor principii. O spun fara niciun fel de rezerva, sunt onorat sa fiu in aceasta formula coleg cu oamenii din PC”, a afirmat Antonescu.
El a mai spus ca a facut acest pas politic „cu onestitate” si avand convingerea ca a este vorba de „o actiune politica benefica scenei politice romanesti de azi”.
Liderul PNL a reiterat ideea ca intre cele doua formatiuni politice exista o compatibilitate doctrinara si programatica, afirmand ca aceasta compatibilitate a fost dezvoltata de-a lungul anilor.
„In situatia in care avem in Romania o putere care se reclama de la doctrina de dreapta si centru-dreapta neavand nimic comun cu asa ceva, aceasta clarificare si intarire pe zona de centru-dreapta a spectrului politic era necesara”, a conchis Antonescu.

Daniel Constantin: Alianta de centru-dreapta, o asezare doctrinara clara a PC
Presedintele PC Daniel Constantin a declarat, dupa semnarea protocolului Aliantei PNL-PC ca alianta formata reprezinta o asezare doctrinara clara a PC ca forta de dreapta si o coagulare a fortelor de dreapta din Romania. „Aceasta alianta, ca si previzibila alianta cu PSD nu face altceva decat sa raspunda nevoilor cetatenilor in momentul de fata’ a declarat Daniel Constantin.
Potrivit lui Constantin, alianta cu PNL nu este asezata pe anumite negocieri, ci este o alianta care are la baza un set de masuri pe care cele doua formatiuni s-au angajat sa le sustina in perioada urmatoare.
„Sunt convins ca parteneriatul cu PNL va fi benefic pentru ambele partide’, a mai spus presedintele PC.
Daniel Constantin, a declarat ca Alianta de Centru Dreapta (ACD) este una pe termen lung si in beneficiul ambelor formatiuni politice.
Potrivit liderului conservator, Alianta de Centru Dreapta este construita pe baza unui set de valori comune ale PNL si PC, dar si pe un set de masuri asumate de liderii celor doua formatiuni politice.
„Din punctul meu de vedere, ceea ce s-a intamplat astazi nu este altceva decat o asezare foarte clara a PC ca forta de dreapta si o coagulare foarte clara a fortelor de dreapta din Romania. (…) Aceasta alianta cu PNL nu este asezata, asa cum s-a insinuat, pe anumite negocieri, ci este o alianta care are la baza un set de valori, de principii, dar si de masuri pe care ne-am angajat, impreuna, sa le punem in practica. Sunt masuri imediate, pe termen scurt, de care suntem convinsi ca tara are nevoie, dar si masuri pe termen mediu si lung. Sunt convins ca parteneriatul cu PNL va fi benefic pentru ambele partide. Este un parteneriat pe termen lung, asa cum prevede si protocolul, pana in 2016, cu posibilitate de prelungire pana in 2021”, a declarat Daniel Constantin.
Liderul PC a adaugat ca, in opinia sa, Alianta de Centru Dreapta poate raspunde nevoilor reale ale cetatenilor si poate contribui la reasezarea valorilor intr-o scara normala.
„Faptul ca aproape 500 de membri ai PC care au fost prezenti la Consiliul National al partidului au spus ca aceasta este vointa cetatenilor nu a facut decat sa intareasca ideea ca aceasta alianta raspunde nevoilor romanilor. (…) Cred ca este nevoie ca impreuna sa militam pentru reasezarea valorilor intr-o scara normala. Ceea ce a facut PDL, dincolo de criza politica in care ne mentine, ne-a adus si intr-o criza sociala, o criza a valorilor, pentru ca, din punctul nostru de vedere, a promovat numai non-valori”, a mai spus Daniel Constantin.

Ponta: Posibila alianta cu ACD va fi una politica, nu electorala
Presedintele PSD Victor Ponta a declarat luni, dupa intalnirea cu liderii Aliantei de Centru Dreapta PNL si PC, ca liderii celor trei formatiuni au discutat despre posibilitatea formarii unei platforme politice ‘de stanga-dreapta’ cu obiectiv pe termen foarte scurt schimbarea Guvernului si a presedintelui Traian Basescu, iar pe termen lung – ‘o guvernare buna, candidat la functia de presedinte si prim-ministru, un Guvern comun’. El a mai spus ca toate cele trei formatiuni iau in calcul o alianta politica. ‘Nu vreau sa vorbesc de aliante electorale, pentru ca nu e vorba de o alianta doar ca sa participam la alegeri. Este vorba despre o agenda, eu i-am zis Agenda 2019, nimeni nu este impotriva ideii de a tine cat mai mult’, a spus Ponta.

Gheorghe Flutur, despre alianta opozitiei: Iliescu si Voiculescu se alimenteaza ideologic la pompele lui Patriciu
Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat luni ca decizia PNL de a se alia cu PC si PSD „limpezeste apele in politica romaneasca” si a sustinut ca „acest viraj definitiv” al liberalilor spre stanga politicii va fi aspru sanctionat de electoratul acestei formatiuni care, in opinia sa, nu va intelege ca Ion Iliescu si Dan Voiculescu „se alimenteaza ideologic de la pompele lui Dinu Patriciu”.
„Este clar pentru toata lumea ca miscarea PNL de astazi limpezeste apele in politica romaneasca, PNL mergand definitiv spre stanga politicii romanesti”, a comentat Flutur, dupa sedinta conducerii centrale a PDL, demersul liberalilor de a se alia cu PC si PSD.
Acesta considera ca decizia PNL „nu era de mirare”, intrucat liberalii s-au comportat ca un veritabil partid de stanga la votul pentru Legea pensiilor, Legea salarizarii sau Legea Educatiei.
„Astazi nu a facut altceva decat sa consfinteasca drumul definitiv spre stanga politicii romanesti pentru ca asa s-a comportat”, a completat Flutur.
El i-a numit pe liderii opozitiei – Crin Antonescu si Victor Ponta – „aparatorii vajnici ai statului lui Ion Iliescu” si a sustinut ca ”virajul definitiv” al PNL catre stanga politicii „va fi aspru sanctionat de catre electoratul liberal, care nu asa a inteles ca ideologii Ion Iliescu si Dan Voiculescu sa se intalneasca si sa se alimenteze ideologic la pompele lui Dinu Patriciu”.
Flutur a mai declarat ca singura colaborare pe care democrat-liberalii o vor avea cu PNL va fi cea cu electoratul

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.