Alegerile prezidentiale ne costa 36 milioane euro

Alegerile prezidentiale ne costa 36 milioane euro

0 147

Iata cat ne costa urmatorul exercitiul democratic in care sa speram ca va iesi ce votam si nu ce vor Ei. Cheltuielile necesare pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea alegerilor prezidentiale in 2009 se ridica la 152 de milioane de lei (36 milioane euro), potrivit unui proiect de hotarare discutat in Guvern.
Alegerile prezidentiale sunt mai scumpe decat cele desfasurate pentru europarlamentari. Guvernul a alocat 98,7 milioane de lei pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, alegeri care au avut loc pe 7 iunie.
Vicepremierul Dan Nica recunoaste ca suma pentru alegerile prezidentiale sunt cu aproximativ 50% mai mari decat cea alocata la europarlamentare. Potrivit vicepremierului, la alegerile europarlamentare nu a fost nevoie decat de un tur de scrutin, acesta fiind si motivul pentru care au fost mai ieftine decat alegerile pentru presedinte. Nica a afirmat ca banii vor fi folositi pentru tiparirea buletinelor de vot, fabricarea stampilelor si plata celor din birourile electorale.

Sectii de vot speciale, stampile personalizate si camere web pentru filamarea votantilor
In urma deciziilor Guvernului, vor fi infiintate 3.500 de sectii de vot speciale, a declarat vicepremierul Dan Nica, la finalul sedintei. La aceste sectii nu vor putea vota decat cetatenii care nu se afla in localitatea de domiciliu. Acestia vor trebui sa declare pe proprie raspundere ca nu mai voteaza si in alta parte. In cazul in care sunt prinsi ca au votat de mai multe ori, vor risca inchisoare de la 6 luni la 3 ani, a precizat Nica.
In toate aceste sectii vor fi instalate camere web pentru a fi filmate persoanele care voteaza. Filamarile vor constitui probe in eventualitatea unor procese. O alta masura este fabricarea stampilelor de vot personalizate cu numarul sectiei si numele judetului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.