Alegerile comasate in noiembrie 2012?

Alegerile comasate in noiembrie 2012?

0 91

Liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca toate partidele din Coalitia de guvernare sustin comasarea alegerilor locale si parlamentare in noiembrie anul viitor.
Deputatul a spus ca exista doar o conditionalitate impusa de UDMR privind compensarea voturilor la nivel national pe partide, dar ca aceasta se negociaza si in maxim doua saptamani decizia de comasare a alegerilor va fi finalizata.
Toader a mai spus ca modul de compensare solicitat de UDMR este agreat si de PDL, singura diferenta fiind ca PDL doreste ca pe lista nationala de compensare sa fie candidati care au participat la alegeri in colegii, au pierdut, dar au avut un numar mare de voturi, iar UDMR doreste o lista nationala cu candidati propusi de partidul respectiv, chiar daca acestia nu au participat efectiv la alegerile din colegii.
“Comasarea alegerilor este hotarata de Coalitie sa se desfasoare in noiembrie anul viitor. Toate partidele din Coalitie sustin comasarea, dar exista o conditionalitate impusa de UDMR si pe care am agreat-o si noi. Si in maxim doua saptamani se va decide…”

Uninominal pur, dar cu …liste
Pana la urma UDMR a castigat, lasand PDL sa vorbeasca singur despre votul uninominal, unul pur si diafan visat si de Cotroceni.
Toader, fost coleg cu Traian Basescu la NAVROM, a explicat UDMR-istilor si poporului mecanismul sistemului de electoral, prevazut cu o redistribuire a voturilor pe baza unor liste nationale.
“Noi am decis ca alegerile parlamentare vor fi pe un principiu uninominal cu ‘cel mai bun castiga’ si ia colegiul si apoi intervine un mod de compensare, compensare pe lista la nivel national facuta de partid, dar nu vrem ca pe lista partidul sa-si treaca niste prieteni, poate oameni valorosi sau mai putin valorosi, fara sa intre in batalie electorala. Toti care intr-o forma sau alta vor fi pe acesta lista de compensare sa fi fost in colegii. UDMR vrea sa fie lista nationala. De acord, sa fie lista nationala, dar toti sa fi fost in colegii. Maxim intr-o saptamana se vor finaliza negocierile. Nu putem sa tinem aceasta problema in loc”, a afirmat Toader.
“Iata cum va fi redistribuirea in Parlament. Mecanismul este simplu. Sa zicem ca Parlamentul va avea 200 de parlamentari. 120 vor intra pe colegii uninominale si 80 pe lista, ceva de genul acesta, de compensare, deci o formula mixta. Asta inseamna mai putine locuri in parlament necastigate prin colegii. Deci, nu vor fi colegii uninominale dupa numarul de parlamentari, dar cei care au candidat in colegii si au obtinut un numar mare de voturi pot intra in Parlament pe listele de partid in ordinea descrescatoare a numarului de voturi obtinute la alegeri”, a spus Toader.
Deputatul a mai afirmat ca reducerea numarului de parlamentari se va face numai dupa ce se va cunoaste rezultatul recensamantului.
Parlamentarul a mai spus ca nu stie daca comasarea alegerilor se va face prin asumarea raspunderii Guvernului.
“Nu stiu daca se va face cu asumarea raspunderii Guvernului. Depinde de termenii de aplicabilitate, depinde de comportamentul Senatului, pentru ca asumarea pe diverse legi a aparut tocmai datorita blocajului din Parlament”, a declarat Toader.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.